Кристалина хвърля 1 трилион долара срещу вируса

МВФ е получил молби от около 20 допълнителни държави за финансиране на програми и те ще бъдат разгледани през следващите дни

Кристалина хвърля 1 трилион долара срещу вируса | StandartNews.com

Капацитет от 1 трилион долара под формата на заеми за борба с икономическо въздействие на пандемията от коронавирус ще мобилизира международният валутен фонд (МВФ). Това обяви днес управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева.

В съобщение в блога си, публикувано на уебсайта на МВФ, Георгиева заяви, че глобалният кредитор е получил молби от около 20 допълнителни държави за финансиране на програми и те ще бъдат разгледани през следващите дни. Тя не пожела да посочи конкретни имена на държави.

"С разпространението на коронавируса необходимостта от координиран и синхронизиран глобален фискален стимул се засилва с всеки час", посочи Георгиева.

Шефката на МВФ предполага, че може да са необходими координирани фискални действия от мащаба на тези по време на финансовата криза през 2008-2009 г. Тя сподели, че само през 2009 г. страните от Г-20 са разгърнали стимули за около 2% от техния БВП или около  900 млрд. долара по днешни пари, "така че сега има много повече работа за вършене“.

Тя също така призова за "координирани и синхронизирани фискални стимули" от централните банки по света, като добави, че такива действия са необходими, за да се "предотвратят дълготрайните икономически щети".

Кристалина Георгиева посочи, че правителствата трябва да продължат да отдават приоритет на разходите за здравеопазване и да оказват подкрепа на най-засегнатите хора и предприятия с различни политики като платени отпуски по болест и целеви данъчни облекчения.

На фронта на паричната политика тя каза, че централните банки "трябва да продължат да подкрепят търсенето и да засилят доверието чрез облекчаване на финансовите условия и осигуряване на притока на кредити към реалната икономика", позовавайки се на спешните действия на Федералния резерв на САЩ от неделя и на други централни банки, които го последваха.

Тя аплодира откриването на суапови линии между основните централни банки, като добави, че такива суапови линии може да се наложи да бъдат разширени в бъдеще към развиващите се пазари.

"Във времена на криза, като в момента, валутните интервенции и мерките за управление на притока на капитали могат полезно да допълнят лихвения процент и други действия по отношение на паричната политика", каза Георгиева.

Георгиева заяви, че банките трябва да бъдат насърчавани да използват своите капиталови и ликвидни буфери и да предоговарят условията за заемите на намиращите се под стерс кредитополучатели.

Георгиева призова напредналите икономики да "облекчат финансовите условия", за да се осигури "поток от кредити" за реалната икономика.

Шефът на МВФ предложи надзорните органи на финансовата система "да се стремят да запазят баланса на финансова стабилност“, като поддържат стабилността на банковата система и в същото време поддържат икономическата активност.

По-рано този месец МВФ обяви, че ще предостави около 50 милиарда долара на нововъзникващите и развиващите се икономики чрез различни програми за спешно финансиране.

Всички фискални, парични и регулаторни действия биха били "най-ефективни, когато се извършват съвместно", посочи Георгиева и добави, че изследванията на МВФ показват, че увеличаването на разходите има мултиплициращ ефект, когато страните действат заедно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай