Кристалина Георгиева с призив към банките

Тя подчерта и основната роля на правителствените политики в борбата с кризата

Кристалина Георгиева с призив към банките | StandartNews.com

Националните банки трябва да проявят иновативност и смелост, но не могат сами да се борят със световната икономическа криза, заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Франс прес.

Тя подчерта основната роля на правителствените политики в тази борба.

Георгиева обобщи това в изказване, чийто текст е цитиран от АФП преди разговор с вицепрезидента на американската централна банка (УФР) Ричард Кларида на събитие, организирано от МВФ.

Според нея финансовите институции, които понижиха лихвите си и улесниха кредитирането, за да поддържат компаниите да не фалират, трябва да намерят начин да обновят рамката на паричната си политика и да актуализират инструментариума си.

"Това ще им даде нови жизненоважни муниции за борба с кризата и за подкрепа на възстановяването", допълва Георгиева. По думите й обаче паричната политика не бива и не може сама да свърши работа. Тя подчертава основната роля на правителствените политики в тази борба.

В изказване по време на виртуалната среща на Г-20 преди дни Кристалина Георгиева подчерта, че световната икономика се намира в точка на критичен обрат. Тя отбеляза, че възобновяването на пандемията припомня до каква степен устойчивото възстановяване е невъзможно, ако болестта не бъде преборена навсякъде. Оттук и необходимостта от трансгранично сътрудничество, за да бъде намалена опасността от недостатъчно снабдяване с ваксини, лечение и тестове, предупреди Кристалина Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай