КРИБ благодари за поетите от държавата осигуровки

Сигурни сме, че мярката 60:40 ще заработи, заяви изпълнителният директор на работодателската организация Евгений Иванов

КРИБ благодари за поетите от държавата осигуровки | StandartNews.com
  • Сигурни сме, че мярката 60:40 ще заработи, заяви изпълнителният директор на работодателската организация Евгений Иванов

„Благодарни сме, че парламентарните комисии прецизираха мярката 60/40. Виждаме какво се случваше пред бюрата по труда. Ежедневно там се записваха около 4000 души. Преди 2 дни даже се бяха записали 6000”. Това заяви в ефира на "Здравей, България" по Нова тв изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов. Бюджетната комисия в НС одобри вчера предложението на зам.-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев държавата да поеме и осигуровките върху цялата заплата на работниците във фирмите, които ще получат помощ по схемата 60:40 за изплащане на възнагражденията.

Всъщност, това беше едно от предложенията, които направихме по отношение на мярката. Сигурни сме, че тя ще заработи. Очакваме и малките предприятия да могат да се възползват, каза Иванов.  И допълни: „Преди време, когато КРИБ внесе предложението за въвеждането на плоския 10% данък ДПС също ни подкрепиха. Благодарим и за това. Сега виждаме резултатите.".

„Важно е да отбележим, че мярката 60/40 е само едно от предложенията, които бяха приети. Имаме и други, които са не по-малко важни. Това е премахването на „рая на длъжника“. Тоест, частноправните субекти да не плащат един на друг, което означава „домино“ - рязко нарастване на междуфирмената задлъжнялост и оттам масови фалити. Това беше огромна заплаха за икономиката. Да се върнем в годините, когато междуфирмената задлъжнялост беше няколко пъти по-голяма, отколкото БВП, означава криза”, коментира още Евгений Иванов. Той изтъкна и дретото предложение на работодателите, свързано с отпушването на сектор „строителство“.  „До момента оборотът беше спрян, което означава, че строителите не могат да работят. Тази мярка също беше приета“, каза изпълнителният директор на КРИБ. Той обясни, че четвъртото им предложение не е прието към днешна дата. „Става дума за 45-те милиона, които „Газпром“ връща на „Булгаргаз“. Те трябва да бъдат върнати на бизнеса. Свидетели сме на уклончиво поведение, което ни накара да поискаме оставката на министъра на енергетиката", каза Евгений Иванов. На въпрос има ли какво още да се прави по отношение на спасяването на бизнеса, той заяви, че Антикризисният икономически съвет съществува като орган, но трябва да бъде „облечен“ със съответните пълномощия и да започне да работи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай