Краят на пазара на биковете

Или времето, в което правителствата вадят тежката артилерия

Краят на пазара на биковете | StandartNews.com

Наслушахте ли се на черни икономически прогнози от всякакви политически корифеи и икономичмески динозаври? Ако все още не можете да се ориентирате докъде пандемията ще потопи световната икономика, прочете анализа по-долу.

Той е написан от финансови експерти на белгийската КВС Асет Мениджмънт, които управляват едни от най-големите активи на Европа, играят на световните стокови, валутни и фондови борси. КВС е собственик на ОББ.

В анализа ще разберете защо следващите две седмици ще са много напрегнати, какво правят в момента инвеститорите и дали мерките, които предприемат правителствата по света, ще успеят за вдигнат на крака опустошената световна икономика след пандемията.

Коронавирусът временно парализира световната икономика.

Драстични мерки са предприети по целия свят, за да бъде удържан вируса. Виртуално, целият свят в момента е в някаква форма на карантина с акцент върху социалното дистанциране. В Китай и Южна Корея този драстичен подход даде резултат – броят ново-инфектирани е в застой и икономическата активност се възобновява.

Ефектът на карантината върху икономиката е огромен. Той се изразява в следните индикации:

1.Индексът на бизнес доверие показва през март невиждана контракция на икономиката в повечето региони

2. В производството тази контракция остава ограничена, но секторите на услугите са в тежко положение. Например, броят нови безработни в САЩ експлодира до 3,3 милиона, като това е най-високото ниво изобщо достигано досега

3. По-задълбоченото свиване на световната икономика през следващите месеци е неизбежно

4. Очакват се поне две последователни тримесечия на свиване на икономическата активност

5. След този период постепенното олекотяване на карантинните мерки и масивните фискални, и монетарни стимули ще засилят потребителското доверие и икономическото възстановяване

Банките предприеха безпрецедентни мерки

Те са в подкрепа на икономиките и бяха анонсирани през последните дни.Без прецедент са в историята. Какви са те?

-В повече от 20 страни лихвите бяха понижени през последните седмици: Американската централна банка (Федералният резерв) намали референтния лихвен процент с 1.5% в две стъпки, оставяйки го на ниво малко над 0%.

-Монетарни инжекции и по-гъвкави правила също действат в подкрепа на финансовата система. Тъй като лихвите така или иначе бяха толкова ниски (отрицателни), Европейската централна банка използва именно този тип мерки. Първоначално, това действие бе посрещнато със скептицизъм, но в същността си е добър пакет от мерки.

-Програмите за обратно изкупуване на финансови активи също бяха увеличени драстично: Федералният резерв премахна ограничителния си таван за покупки, Европейската централна банка разшири обхвата на планираните покупки на две стъпки, достигайки 900 милиарда евро и значително олекоти режима на прилагане за някои страни-членки.

Правителствата пуснаха тежката артилерия.

Спасителните им мерки могат да се групират в четири категории:

Отлагане или отмяна на данъчни и осигурителни задължения, предоставяне на гаранции за кредити с цел подкрепа на компании в затруднено положение, временна директна финансова помощ за семейства в нужда и мерки, целящи да подпомогнат бизнеси и потребители през периода на карантина без твърде сериозен спад в нивата на доход.

Подобни мерки не са виждани в световен мащаб. В САЩ програмата достигна 2 трилиона долара или почти 10% от брутния вътрешен продукт.  В Европа, Германия изпревари останалите с допълнителни стимули от почти 4% от брутния вътрешен продукт и допълнителен фонд за гаранции за германските компании. В други Европейски страни мерките са по-умерени, но сериозна подкрепа оказват автоматични стабилизатори в системите за социално подпомагане

Пазарите на акции. Изводи и тенденции

Въпреки, че развитието на сценариите в Китай и Южна Корея ни дават някаква насока, твърде малко се знае за вируса за да се предвиди какво предстои през следващите месеци. Данни от Южна Европа и късната и некоординирана реакция на САЩ подхранват сценарии, базиран на по-широка пандемия.

1. Продължителността на карантината остава неясен и се явява критичен фактор за прогнозиране на финалния икономически ефект

2.Неяснотата остава за това какво предстои напред и това не дава почти никакви насоки към инвеститорите в акции

3.След спад от повече то 30% от най-високите нива, които пазарът достигна на 19 Февруари, в Европа и САЩ пазарите в момента отчитат сериозна турбуленция

4.Сектори като туризъм, луксозни стоки и авиолиниите усетиха ефекта особено сериозно

Като извод може да се каже, че е твърде рано за изгодни покупки. От фундаментална гледна точка, възможности могат да бъдат открити на пазарите на акции като за дългосрочно ориентирани инвеститори, които могат да абсорбират нови спадове, това може да изглежда атрактивно. Трябва да се има обаче предвид, че анализът на предходни „мечи“ пазари показва, че спадът може да бъде и по-дълбок и че подобни периоди често продължават по-дълго от няколко седмици. Пропадания на пазарите на акции обикновено са свързани с пропадания в икономиката, това, че икономически черни новини се появяват общо взето непрекъснато, със сигурност показва, че ще има негативен ефект в краткосрочен план.

Това, което с голяма доза вероятност ще се случи е, че икономическите индикатори ще се влошат драматично пред следващите седмици. А финансовите отчети и обявените в тях печалби на компаниите ще изпитат рязък негативен ефект

Как реагираме на ситуацията. Чакаме

Пропорцията на акциите е намалена под целевата и ще се запази, защото притесненията заради новините в краткосрочен план, останат негативни. Затова и за да се увеличи експозицията в акции, са необходими следните условия:

-Постепенно олекотяване на предприетите карантинни мерки

-Надеждни индикации, че вирусът е под котрол, като например забавяне в разпространението му

-Достигане „до дъното“ на някои икономически индикатори

-Адаптирани и реалистични очаквания за приходите н компаниите

В заключение, експертите на КБС препоръчват да се запази експозицията в акции предимно в отбранителни сектори, а вложенията в по-безопасни, краткосрочни държавни облигации продължават да добавят стабилност.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай