Неделя,

Край на търговете за "Студен резерв"

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Съгласно решенията на коалиционния съвет, енергийната комисия и енергийното министерство започват подготовка за прекратяване на системата за търгове за "Студен резерв". Целта е до първи юни 2021 да бъде въведена новата система "Механизъм на капацитет". Това заяви на брифинг в парламента председателят на комисията по енергетика в НС Валентин Николов.
 
Студеният резерв не може да съществува с механизма за капацитета. От новото положение ще спечели държавният ТЕЦ "Марица-изток" 2, като механизмът за капацитет ще бъде насочен изцяло към централата. В преходния период до 1 юни, ще бъде направено така, че държавният ТЕЦ да може да участва в търговете, каза още Николов.
 
"Съгласно европейските политики студеният резерв трябва да бъде в размер на най-голямата единична мощност, която в България е 1000 мВч. Няма как да бъде дадена по-висока цена от определената от КЕВР, която е 10 лева. Досега са имали възможност да участват различни производители и консуматори на енергетика", припомни досегашното положение енергийният министър Теменужка Петкова.

След поисканото от ЕК въвеждане на механизъм за капацитет е задвижена и процедурата. Предложението ще бъде внесено още в понеделник, а преходният период ще гарантира сигурността на електроенергийната система, каза още Петкова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички