Кой и колко ще гребне от мазнинката

Дават газ на изплащането на грантовете 3000/10 000 за най-малкия бизнес

Кой и колко ще гребне от мазнинката | StandartNews.com
  • Държавата се разплаща за извършена работа по строежа на пътища
  • Дават газ на изплащането на грантовете 3000/10 000 за най-малкия бизнес

Нов пакет от социално-икономически мерки за 1,162.8 милиарда лева обяви правителството в понеделник. По думите на премиера Бойко Борисов, за финансовата инжекция ще се използват "мазнинките" от фискалния резерв и няма да се тегли заем. Основната част от парите - 731,5 лева, са предвидени са социални мерки, а 431,4 млн. лева - за икономически. Те са насочени за подкрепа на борещите се на първа линия срещу разпространението на COVID-19 и в помощ на най-засегнатите от пандемията. Източникът на разходите е националният бюджет.
По-късно новият министър на икономиката Лъчезар Борисов обясни, че ведомството му разполага с 1,8 млрд. лева, които са предвидени за подпомагане на бизнеса и за възстановяване на икономиката. Освен пари от националния бюджет, в тази сума са включени и средства от Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност", които се пренасочват за преодоляване на последиците от шока на пандемията с разрешение на Еврокомисията.
"Тези 1,8 млрд. биха могли да нараснат с още 400 млн. лв., които ще бъдат от програмата на REACT-EU на ЕС", допълни Борисов. По думите му, средствата ще бъдат освободени до края на годината.
Веднага след това той се срещна с работодателските организации, за да обсъдят заедно как парите да се използват най-ефективно, прозрачно и бързо и покани техни представители да бъдат част от надзорния орган за разпределение на евросредствата в Министерството на икономиката. Освен това обеща отчет за свършената работа на всеки две седмици на сайта на министерството.

Пакетът от 1,8 млрд. лв. в Министерството на икономиката

Близо 750 млн. лева от общия пакет за 1.8 млрд. лв. са за безвъзмездно финансиране. В тази сума се включва и бюджетът от 210 млн. лева за отпускане на грантове между 3000 и 10 000 лева на малките и микрофирми. Схемата стартира на 15 май, но засега е изплатена малка част от парите. Първоначално лимитът бе 173 млн. лева, но бившият министър на икономиката Емил Караиванов каза, че парите ще бъдат увеличени и ще бъдат удовлетворени исканията на всичките над 27 623 малки и микропредприятия, подали заявления за грантове.
Оказа се обаче, че електронното кандидатстване, при което разглеждането и оценката на документите става по реда на тяхното подаване, е създало доста проблеми и на администрацията.
За ускоряване на процеса министърът на икономиката Лъчезар Борисов увеличи работното време на експертите във ведомството си и броят на хората, които обработват документите. Повече хора към екипите даде и социалният министър Деница Сачева. Така бизнесът получи уверението и от Борисов, че безвъзмездната помощ за компаниите започва ускорено да се плаща. До 10-15 дни ще бъдат дадени парите на всичките фирми, подали документи за грантовете.
Още с министерските рокади, обявени миналата седмица, бе назначен нов заместник-министър на икономиката - Яна Топалова, която е била зам. изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия. Тя смени на поста Лилия Иванова. Заместник на Борисов стана и досегашният шеф на Агенцията за инвестиции Стамен Янев, който влезе и в надзора на Българската банка за развитие на мястото на новия министър.
Освен на подсилването на административния капацитет, Министерството на икономиката ще обърне и специално внимание за опростяване на процедурата за безвъзмездните средства, обеща Борисов. Планирана е и нова мярка на обща стойност от 200 млн. лева за най-малкия бизнес, чрез която да се предоставят средства като инвестиционна подкрепа на микро-, малки и средни предприятия. Освен грантовете за най-малкия бизнес, за които са заделени пари от ОП "Иновации и конкурентноспособност", безвъзмездни средства между 30 000 и 100 000 лева от същата програма ще получат и средните предприятия. Засега общият размер на тази финансова помощ е 156 млн. лв.
Ррешено е още схемата за увеличаване капацитета на малки и средни предприятия по "Конкурентоспособност" да бъде вдигната с 68 млн. лв. Други 9 млн. лв. се предвиждат за ваучери за МСП.
Допълнителни 9,5 млн. лева от хазната ще получи Министерството на икономиката и за насърчаване на съществуващи инвестиции със сертификат, за които държавата е поела ангажименти за изграждане на инфраструктура и възстановяване на платените от работодателя осигуровки. Става въпрос за 56 проекта на обща стойност 700 млн. лв., с открити над 8000 работни места, уточни Борисов.
Министерството ще предложи промени в правилника за прилагане на Закона на насърчаване на инвестиции, които ще позволят ключови стратегически инвеститори да бъдат подпомагани с грант до 37.5 млн. евро съгласно регламент на Европейската комисия. Размерът на помощта ще зависи и от региона, където се прави инвестицията, обясни Борисов. По думите му до края на седмицата ще бъдат сертифицирани четири нови инвестиционни проекта, единият от които е за поредно разширяване на "Луфтханза".

355 млн. лева в МРРБ за строителите

Освен мерките за подпомагане на бизнеса, които ще се реализират през Министерството на икономиката, в новия пакет са предвидени и пари за разплащане на забавени поръчки на пътно-строителните фирми. Общата сума, която ще постъпи в бюджета на МРРБ, е 355 млн. лева.
Министерството разполага със 170 747 001 лева, за да се разплати до края на за извършени дейности по изграждането на отсечката между Драгоман и Сливница от бъдещата магистрала "Европа", Софийския околовръстен път в участъка от "Цариградско шосе" до жк "Младост" и обходния път на Поморие. Остатъкът от средствата ще бъде вложен в ремонт на ключови участъци от републиканската пътна мрежа и съоръжения по тях. Още 89 998 200 лв. се предоставят на МРРБ за финансиране на Националното тол управление за плащане на последната част от договора за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на такси.
Правителството е решило да даде допълнителни 94 млн. лв. за строителството на участъка Буховци - Белокопитово от АМ "Хемус" и обходния път на Бургас, отново като антикризисна мярка.
С 81 421 062 лв. от тях ще се извършат разплащания на извършващите се в момента строително-монтажни работи на 16,3 км от автомагистрала "Хемус". 12 945 900 лв. ще бъдат за авансови и междинни плащания при предстоящото стартиране на строителните работи и строителния надзор на северния обходен път на град Бургас.

15 млн. лв. за култура

15 млн. лева допълнителни средства са предвидени по бюджета на Министерството на културата за проекти на творци на свободна практика. С тях ще бъдат финансирани програми и проекти на частни културни организации и дейци на свободна практика, включително и в интернет. Парите ще бъдат предоставени на Национален фонд "Култура".

30% скок на заплатите за хората на първа линия

250 млн. лв. допълнително ще бъдат отпуснати за здравния сектор и за работещите в болниците.
Със средствата ще бъдат увеличени заплатите на здравните работници, както и ще се купува ново оборудване. Друга част от парите ще отиде за апаратурно оборудване. Предстои да бъдат закупени още 133 апарата за белодробна вентилация, а скоро ще има среща с областните медицински щабове, за да се види каква е готовността им за справяне с епидемията.
Трудовите възнаграждения за служителите в здравеопазването на първа линия ще бъдат увеличени с 30%, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов. 12,4 млн. лв. ще бъдат насочени за увеличение на заплатите на над 6 хиляди души в системата, уточни Ангелов. Общо 2468 служители на РЗИ също ще получат 30-процентното увеличение на заплатите си.


3 x 50 лв. за пенсионерите

По 50 лева месечна помощ в продължение на три месеца ще получат всички пенсионери. При необходимост срокът ще бъде увеличен, ако има тежка здравна криза и допълнителни ограничителни мерки. Това съобщи социалният министър Деница Сачева.
Ако училищата и детските градини не отворят врати наесен заради Covid-19, държавата ще отпусне кризисна семейна помощ. "Тогава със сигурност ще трябва да подкрепим семействата, защото те вече са изчерпали своите възможности, както за платен, така и за неплатен отпуск, вероятно и своите спестявания", каза Сачева. По думите й, наблюдава се намаляващ брой на регистрирани в бюрата по труда. Причината е мярката 60:40, която е запазила почти 200 хил. работни места до този момент. 171 млн. лв. са изплатени на работодателите, за да запазят служителите си.
Сред новите мерки на правителството са увеличаване на минималния размер на паричното обезщетение за безработица от 9 на 12 лева от 1 октомври (12 млн. лв.), както и удължаване на продължителността на изплащане на помощите с три месеца за лицата с минимално обезщетение (4 млн. лв.). Средства ще се отделят и за лични асистенти по Закона за личната помощ (122 милиона лв.).

Вино, бира, фитнес и туризъм с 9% ДДС

9% ще е ставката на ДДС за бира и вино, които се сервират в ресторантите. По-нисък ДДС ще плащат туроператорите, както и превозваческите фирми за случаен превоз, които организират туристически екскурзии. Предложението бе внесено от лидера на НФСБ Валери Симеонов. сред услугите с 9% ДДС са и фитнесите, басейните и игрищата. Валери Симеонов се аргументира, че намаляването на ставката увеличава събираемостта на данъците. Дали цените ще бъдат намалени за крайния потребител, ще решат тези, които предлагат стоките и услугите.

Плащаме по 35 евро за турист в чартърите

С 55 млн. лв. от държавния бюджет ще бъдат подпомогнати чартърните полети с цел туризъм. Идеята е да бъдат обхванати над 400 хил. туристи, обясни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.
Размерът на субсидията е 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Помощта се отпуска за човек, ползващ туристическа услуга в страната ни само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места. От субсидията може да се възползват всички туроператори, независимо от местонахождението на тяхното седалище, които ползват услугите на въздушни превозвачи с валиден лиценз.
Николова посети Слънчев бряг за среща с ръководството на Съюза на собствениците в курорта и туристическия бранш, за да запознае бизнеса с мерките за намаляване на загубите от обхваналата света пандемия с COVID-19. След това министърът отиде и във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай