Кой е новият акционер в ПИБ?

Милиардерът Карел Комарек притежава 3,6 млрд. долара

Кой е новият акционер в ПИБ? | StandartNews.com
  • Милиардерът Карел Комарек притежава 3,6 млрд. долара
  • Инвестира в горива, технологии, имоти, хазарт и туризъм

Кой е новият акционер в ПИБ? Семейната фирма на Карел Комарек Valea Foundation се включи с близо 60 млн. лв. в увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка. Преди ден ПИБ обяви успешно увеличаване на капитала си  със 195 млн. лв. след прехвърлянето на акции през БФБ на новите акционери - БРР и Valea Foundation.

51-годишният чешки милиардер Карел Комарек, който завършва Hahnemann Medical College в Пенсилвания, започва своя бизнес през 90-те години в Чехия. Тръгва от сферата на горивата като днес семейната му фирма е най голямата за добив на нефт и природен газ, нейна собственост са и две газохранилища.
Forbes оценява състоянието му на 3,6 млрд. долара и го поставя под номер 648 сред милиардерите на 2020 г. Трети по богатство в родината си е, като миналата година задмина Андрей Бабиш. Основен конкурент му е добре познатият в България Петр Келнер, който искаше да купи бТВ.

През 1997 г. Комарек придобива един от традиционните оператори на чешкия пазар Moravske naftove doly, който в момента произвежда по 5000 барела петрол на ден и 250 000 куб. м. газ, освен това оперира в Грузия и Украйна. Друго негово подразделение произвежда метанол в САЩ.

Големия си удар Комарек прави през 2006 г., когато създава инвестиционната група KKCG - К&К Capital Group. Днес тя притежава активи на стойност 6 млрд. евро и има над 6000 служители в 18 държави по света. Групата включва над 30 компании в 4 основни икономически сектора - енергийни доставки, технологии, имоти и хазарт. KKCG оперира основно в сферата на недвижимото имущество, като изгражда жилищни комплекси, но и офис сгради и тръбопроводи за петролни и газови доставки и водоснабдяване.

Комарек има много сериозни бизнес интереси в хазарта. Има лиценз за Австрия, чака за Великобритания. Наскоро милиардерът сподели, че фирмата му ще стане най големия оператор на европеския пазар. Как? В KKCG влиза SAZKA Group, която е създадена през 2016 г. чрез обединение на две компании. SAZKA Group е сред най-големите лотарийни компании в Европа. Именно тя оперира в Австрия, Кипър, Чехия, Гърция и Италия. Само през миналата година е обработила залози за 17 млрд. евро и е регистрирала печалба от близо 600 млн. евро.  Според скорошни публикации в български медии, през 2019 г. SAZKA Group дори е отправила необвързваща оферта за придобиване на мажоритарен дял в „Националната лотария“, частната компания на Васил Божков, припомня "Мениджър". Според позиция на групата офертата не е била приета и преговорите са били прекратени. През февруари SAZKA Group обяви, че има интерес да придобие правото да управлява националната лотария на Великобритания. В състезанието участваха и френската държавна компания Francaise des Jeux, но в крайна сметка досегашният оператор на играта Camelot спечели удължение с 6 месеца на договора.

Част от KKCG е и технологичната група Aricoma, която притежава биотехнологични, IT и стартиращи технологични компании. За 2018 г. само тя е отчела 265 млн. евро печалба.  Миналия месец KKCG продаде своя дял в израелския технологичен стартъп Spot на американската компания за хибридни облачни технологии NetApp за 56 млн. долара. Първоначалната инвестиция на KKCG в Spot е била 15  млн. долара.

Карел Комарек има огромни инвестиции и в туризма. Негов е хотел "Фишер", притежава и компания за бизнесджетове.

По принцип милиардерът живее в Палмър Бийч като има къща до Селин Дион. Но напоследък много често може да бъде видян в швейцарското алпийско село Вербиер. Женен е и има 4 деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай