Сряда,

Космически загуби заради заразата

От: СТАНДАРТ -
A
A
A
  • Световната икономика губи поне 2 трилиона долара прогнозират икономистите на ООН

 

Космически загуби за световната икономика заради коронавируса. Между един и два трилиона долара може да струва на света кризата, провокирана от заразата, прогнозират икономистите на ООН, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В ново изследване Конференцията на ООН за търговия и развитие твърди, че епидемията от коронавируса, която създава трудности за икономиката и всекидневния живот в над 90 страни, ще провокира рецесия в някои държави и забавяне на световния икономически растеж под 2,5%. Тази стойност е индикация, че глобалната икономика се намира на прага на рецесията.

"Прогнозираме забавяне на световната икономика под 2% тази година, което означава загуба от порядъка на един трилион долара”, заяви на пресконференция Ричард Козул-Райт, ръководител на отдела за глобализация и стратегии за развитие на Конференцията на ООН за търговия и развитие. "Истинският въпрос е дали тази прогноза няма да се окаже донякъде оптимистична", допълни той, като уточни, че е възможно щетите да достигнат два трилиона долара.

„Загубата на доверието на потребителите и инвеститорите, забавянето на глобалното търсене, увеличаването на задлъжнялостта, нервните пазари - всичко това вещае лоши перспективи за световната икономика и може да доведе до катастрофален сценарий с повсеместна неплатежоспособност и срив в стойността на активите”, подчерта Козул-Райт.

Ако този сценарий се сбъдне, най-засегнати ще бъдат икономиките на страните износителки на петрол и други суровини, както и на държавите, създали тесни връзки с тях.

Срокът и мащабът на кризата ще зависят от разпространението на вируса, от времето, необходимо за намиране на ваксина, от това колко е притеснено населението и от мерките, които се предприемат за овладяване на епидемията, отбелязват икономистите на ООН.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички