Книгите ще поевтинеят, ако ДДС падне

Младите четат все повече, възрастните - все по-малко, казва шефът на издателство „Сиела Норма“ Веселин Тодоров

Книгите ще поевтинеят, ако ДДС падне | StandartNews.com

Книгите ще поевтинеят, ако ДДС бъде намален. Това заяви изпълнителният директор на издателство „Сиела Норма“ Веселин Тодоров пред Bloomberg TV България. 

Коментарът му е по повод предложението на ДПС за намаляване на данък добавена стойност за хляб, книги и лекарства. По отношение на книгите, коментар направи и премиерът Бойко Борисов: „По въпроса за книгите отдавна го обмислям с Горанов. Там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет". 

За по нисък ДДС върху книгите отдавна настояват издадели. България и Дания са единствените страни в Европа, където данъкът за печатните издания е толкова, колкото за всички останали стоки. В Германия тази ставка е 7%, а във Франция – 5 на сто.

„Ако ДДС върху книгите падне, тогава крайната цена със сигурност ще го последва, а от там и потреблението ще се повиши. Швеция не е по-бедна страна от България, дори напротив, но свалянето на ДДС към книгите в страната доведе до 20% увеличение на продажбите“, каза издателят Веселин Тодоров.

По думите му, средната цена на една книга у нас е 13 лв., като най-голяма част от разходите по нея отиват за печат, следвани от разходите за авторски хонорари, които се движат около 10%. Други 5% отиват за превод на чуждестранни издания.

Според Тодорв една от основните причини ДДС върху книгите да не отпада, е липсата на политическа воля. „Това, което всички министри на финансите са ни казвали до сега, е, че технологично е много трудно за тях, за да могат да управляват различни ставки. За туризма е направен известен компромис, но тях ги притеснява, че търговците ще започнат да прикриват част от продажбите си под формата на книги“, обясни Тодоров.

Дания е страната с най-висока ставка в света – 25%, следваната от България с 20%, но разликата е, че датският ДДС се връща в сектора под формата на субсидия за авторите, посочи още Тодоров.

Издателите отчитат около 5% ръст в продажбата на книги за 2018 г. спрямо 2017 г. "Позитивната тенденция е, че младите хора започват да четат все повече. Лошата новина е, че възрастните практически отсъстват от нашия пазар“, допълва експертът.

Според него най-приемливият процент на ДДС върху книгите би бил около нулата, но браншът е склонен да обсъди и други варианти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай