Китайците изядоха свинското на Европа

С 30% са скочили мръвките само за две седмици

Китайците изядоха  свинското на Европа | StandartNews.com

Китайците са на път да изядат свинското месо на Европа. търговците от Изток масово пазаруват мръвки от ЕС, а поради тази причина цената на месото е хвръкнала с 30% нагоре.

Това съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов, който преди дни се върнал от Германия. Той бе сред гостите на дискусията на "Стандарт" "Да! На българската храна".

По думите на Урджанов, скокът в цените няма как да не се отрази и на българските колбаси. Цените са се вдигнали през последните две седмици, коментира земеделският министър Румен Порожанов. Той обясни, че причина за това е африканската чума по прасетата в Поднебесната империя, която е поразила между 30 и 50% от фермите.

В същото време в родните ферми може да останат непродадени 10 000 агнета. Причината е, че у нас е внесено 200 т агнешко от Македония, като огромната част от това месо е по щандовете на Кауфланд, съобщи Симеон Караколев, председател на Националната асоциация на овцевъдите у нас.

Месото е с над 20% по-евтино от българското, защото Македония няма мита за ЕС. То е с размазани печати и така хората, които предпочитат българското производство, може да бъдат заблудени, каза още Караколев.

Още - в петъчния вестник "Стандарт"

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай