Китайският вирус и ефекта на пеперудата

Кристалина Георгиева даде рамо за икономиката на Поднебесната империя

Китайският вирус и ефекта на пеперудата | StandartNews.com
  • Кристалина Георгиева даде рамо за икономиката на Поднебесната империя

Когато един китаец кихне, грипна епидеция поваля половината свят. Почи-нат ли 300 души за две седмици от непознат коронавирус, светът е в пандемия, независимо дали Световната здравна организация формално я обявява или не. Срине ли се една борса в Поднебесната империя, на Уолстрийт пият тежки успокоителни и се молят крахът да е временен, за да няма световна рецесия.
Ефектът на пеперудата е пред очите ни вече месец. Доминото от "косвени жертви" на Ухайския коронавирус става ужасяващо. Защото вирусът вече порази китайските борси. В първата си сесия след дългата ваканция по време на Лунната нова година те се сринаха с близо 9 процента. Тържества в чест на Плъха нямаше. Но, уви, традиционната почивка за приветстването му не подейства като карантина.
Със старта на търговията на 3 февруари композитният индекс на Шанхайската фондова борса се срина с 8,73 процента до 2 716,70 пункта. Борсата в Шънчжън, втора по големина в континентален Китай, загуби 8,99 процента и спадна до 1 598,80 пункта.
За да овладее ситуацията, Централната банка на Китай обяви "ваксина" от 1,2 трилиона юана (156 милиарда евро). Инжекцията трябваше да смекчи удара върху финансовите пазари, предизвикан от коронавирусната епидемията. Но подобряване на финансовото здраве не се забеляза. Паниката от епидемията рефлектира върху икономиката.
Борсите продължиха да трупат загуби, тъй като инвеститорите се тревожат от ситуацията с коронавируса. Много фабрики бяха затворени, макар и с етикета "временно". Магазините и заведенията в Китай работят с намалено работно време. Въпреки че Световната здравна организация не въведе забрана за пътуванията, световните авиокомпании преустановиха полетите си от и до Китай. Първи бяха канадският превозвач Air Canada и южнокорейският Seoul, които още на 28 януари престанаха да летят до Поднебесната империя. Последваха ги Air France, Air India и Air New Zealand. American Airlines отмени полетите от Лос Анджелис до Пекин и Шанхай чак до 27 март. British Airways няма да лети до Китай цял месец.
Хонконгската Cathay Pacific постепенно намалява полетите с 50%. Към тях се присъединиха Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines, скандинавските SAS, превозвачи от Египет, Израел, Финландия, Кения, Индонезия, Мароко, Сингапур, Турция и мн. други.
Това вече нанася страшен удар върху световния туризъм. Дестинации като Италия и Франция са в паника. Един китайски турист харчи по 350 долара на ден. Предпочитаните от тях дестинации са съседен Тайван, Япония и Виетнам. Но в последните години китайските туристи определено "хранят" Европа, Северна и Южна Америка, както и Австралия. "Те са много важни за нас, защото пристигат на големи групи и харчат четири пъти повече пари в сравнение с туристите от другите държави", призна за Дойче вече президентът на испанско-китайската туристическа организация ATEC. За Европейския съюз туризмът е ключов отрасъл. Той генерира 10% от БВП на Общността, в сектора са заети близо 25 милиона души.
Ефектът на пеперудата в туризма се усети дори у нас. Българи масово отменят резервациите си за ваканция в Китай през януари и февруари, което изправи на нокти фирмите, опериращи на китайския пазар. Заради разпространението на заразата и препоръката да не се пътува до Китай наши сънародници на пожар сменят планираните и предплатени воаяжи до март.
Най-много от хората са поискали замяна на екскурзията в Китай с друга, по-безопасна, но екзотична дестинация. "Ако някой е записан за групова екскурзия, агенцията му предлага алтернативи - връщане на сумата или нова дестинация. Ако клиент се откаже, но няма официална информация, която да подкрепя това решение, той следва да получи неустойките, както са по договор", съобщи Любомир Николов, служител в туристическа фирма, цитиран от Нова тв.
Светът е в паника. За да успокои международните пазари, шефката на МВФ Кристалина Георгиева излезе на сцената с операция "Китай". Тя изрази увереност в устойчивостта на китайската икономика въпреки епидемията, предизвикана от новия коронавирус. "Уверени сме в устойчивостта на китайската икономика", каза тя във видеообръщение в Туитър. Георгиева отбеляза освен това, че МВФ подкрепя мерките, вземани от Китай в борбата с инфекцията, както и действията във финансовата сфера. Последиците от забраната обаче тепърва предстоят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай