Китайски хакери ударили големи германски компании

Хакерите са използвали вид зловреден софтуер, наречен Winnti

Китайски хакери ударили големи германски компании | StandartNews.com

Водещи компании в Германия като BASF, Siemens и Henkel, наред с множество други заявиха в сряда, че са били жертва на кибератаки, потвърждавайки по този начин информация на германскa медия, в която се посочва, че вероятният виновник е била китайска група, подкрепяна от държавата.

Немският обществен телевизионен оператор ARD съобщи, че хакерите са използвали вид зловреден софтуер, наречен Winnti, който позволява на нападателите да имат отдалечен достъп до компютърната мрежа на тяхната жертва. ARD също така посочи, че анализът на кода на зловредния софтуер показва кои компании са били цели на хакерската група, която вероятно работи за китайското правителство.

Наред с германските фирми и други компании, включително производителят на лекарства Roche, хотелската верига Marriott, авиокомпанията Lion Air, конгломератът Sumitomo и химическата индустриална група Shin-Etsu, също са били атакувани от хакери, съобщава немския обществен телевизионен оператор.

Индустриалният конгломерат Siemens, производителят на шампоан Henkel и швейцарската фармацевтична група Roche потвърдиха, че са били засегнати от зловредния софтуер Winnti, докато BASF и Covestro също потвърдиха, че са били подложени на кибератака.

Всички те обаче заявиха, че при тези хакерски атаки не е загубена чувствителна информация, но нито една от тях не коментира дали атаките са стартирани от китайски хакери.

Агенция Ройтерс посочва, че компаниите Shin-Etsu, Sumitomo, Lion Air, Marriott и Valve отказаха да коментират или не са били открити за коментар.

По-рано тази година фармацевтичният гигант Bayer заяви, че е успял да удържи на кибератака, която според него е била замислена в Китай, подчертавайки по този начин рисковете от кражба на данни или прекъсвания на производствения процес, пред които е изправен големия световен бизнес.

През 2016-а година в германската технологична група ThyssenKrupp също имаше нападение срещу компютърни ѝ системи посредством зловредния вирус Winnti, според съобщения в медиите по това време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай