Китай ще запържи Nokia и Ericsson заради Huawei

Пекин би попречил на Nokia и Ericsson да изнасят продуктите, които произвеждат в Китай

Китай ще запържи Nokia и Ericsson заради Huawei | StandartNews.com

Китайските власти се готвят да нанесат ответен удар срещу дейността на Nokia и Ericsson в Китай, ако държавите от Европейския съюз последват САЩ и Великобритания и издадат забрана Huawei да участва в изграждането на 5G мрежите на Стария континент, пише The Wall Street Journal, цитиран от money.bg.

Министерството на търговията в Пекин разглежда възможностите за контрол на износа. Мерки в тази посока биха попречили на Nokia и Ericsson да изнасят продуктите, които произвеждат в Китай. Според един от източниците това е най-тежкият сценарий и може да бъде изпълнен, ако европейските държави ударят силно китайската телекомуникационна компания със забрани.

Миналата седмица Великобритания, която напусна Европейския съюз по-рано тази година, нареди на телекомите в страната да спрат да купуват оборудване от Huawei до края на 2020 г. и да премахнат съществуващото от мрежите си до края на 2027 г.

Европейският съюз не издаде забрана за употреба на компоненти от китайската компания, но даде възможност всяка страна да определи сама позицията си. Очаква се скоро да бъде публикуван доклад, от който ще стане ясно какви са мерките, които столиците са предприели. В Германия, най-голямата икономика на Стария континент, решение се очаква чак към септември.

В четвъртък Министерството на търговията заяви, че ще предприеме всички нужни стъпки, за да защити правата на китайските компании.

"Подобен ход може да има обратен ефект и да изплаши някои чуждестранни технологични компании и те да преместят производството си извън Китай", казва Джим Макгрегър, председател на консултантската APCO Worldwide. "Компаниите вече са обезпокоени, че стават жертви на геополитически битки и преосмислят локацията на заводите си и веригите за доставки, за да защитят своя бизнес".

И Nokia, и Ericsson имат производствени заводи и хиляди служители в Китай. След като е получена предварителна информация за обмисляните мерки, от Nokia са започнали преглед на веригата за доставки и е започнало подготвяне на план заводът да бъде преместен на друго място в Азия, в Европа или в Северна Америка.

Тази година Ericsson спечели договори за доставка на 5G оборудване от три държавни оператора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай