Кипър се гърчи заради провала на Томас Кук

Неосъществени приходи в размер на над 200 млн. евро и загуба на близо 250 000 туристи

Кипър се гърчи заради провала на Томас Кук | StandartNews.com

Неосъществени приходи в размер на над 200 млн. евро и загуба на близо 250 000 туристи – така се измерва икономическият ефект от фалита на „Томас Кук” върху туристическата индустрия на Кипър, която е водещият отрасъл в икономиката на страната, предаде БНР.

Значителните неблагоприятни последици от срива на британската компания и търсенето на възможни решения бяха обсъдени на спешна среща в Министерството на туризма с представители на всички заинтересовани участници в бранша.

„Доста тежък удар за туризма в Кипър”, нарече възникналата ситуация заместник-министърът по туризма Саввас Пердиос.

Очакваните загуби в краткосрочен и в средносрочен план са значителни, защото досега „Томас Кук” е един от основните авиопревозвачи и туроператори с голямо пазарно присъствие на острова. Годишно през него минаваха близо 5-6% от туристическите пристигания. С предлаганите си ваканционни пакети компанията осигуряваше годишно около 250 000 туристи от Великобритания, от скандинавските страни и от Германия, като генерираше приходи от близо 190 млн. евро.

Само задълженията на „Томас Кук” към хотели на острова към този момент са около 50 млн. евро. Те са натрупани през трите пикови месеци на туризма – юли, август и септември. Според Кипърската асоциация на хотелиерите парите няма да бъдат изплатени.

Освен това до края на годината заради фалита на компанията няма да пристигнат още 45 000 туристи, както беше планирано, а местата им трудно ще бъдат компенсирани с резервации в последната минута.

Големите опасения обаче са за активния летен сезон на следващата година, когато Кипър може да се лиши от 250 хиляди туристи, идващи на почивка досега чрез „Томас Кук”.

Има надежда тези огромни загуби да бъдат смекчени, смята заместник-министърът Саввас Пердиос. Той съобщи във вторник, че половината от този поток може да се запази, тъй като се очаква дъщерното дружество на „Томас Кук” в скандинавските страни да бъде спасено и да продължи да оперира, както и евентуално и дружеството в Германия.

Крахът на „Томас Кук” остави на остров Кипър без полети 15 000 пътници, от които 8000 трябваше да летят тази седмица. Днес и утре са насрочени първите 10 полета от двете кипърски летища в Ларнака и в Пафос, с които ще започне тяхното изтегляне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай