Хванаха плажове-нарушители в комплекс „Ривиера“

Контролът от министерството на туризма ще обхваща всички ивици, включително неохраняемите

Хванаха плажове-нарушители в комплекс „Ривиера“ | StandartNews.com

Още от 1 юни мобилните групи започнаха да проверяват плажовете, а контролът ще обхваща абсолютно всички ивици, включително неохраняемите. Особено бързо ще се действа при сигнали за липса на достъп до някои от плажовете. Това съобщи днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя уточни, че при проверките на мобилните групи около Варна вече са констатирани първите нарушения. Те са открити в комплекс "Ривиера". По думите на министъра на Златни пясъци всичко е по правилата.

При откриване на незаконни преместваеми обекти на неохраняеми плажове ще бъдат информирани кметовете на съответните общини, за да ги премахват, допълни Ангелкова. Тя припомни, че когато влязат в сила новите правила на закона за черноморското крайбрежие, министерството на туризма ще има право да санкционира нарушителите, като глобите могат да стигнат до 50 хиляди лева.

Край Варна днес министър Ангелкова извърши проверка по писмен сигнал на жители на село Осеново, които се оплакват от липсата на достъп до най-близкия плаж. Това е частен имот, но пешеходен достъп до морето трябва да бъде осигурен, посочи Ангелкова. Собственикът на терена обаче е заградил и двата достъпа до плажа, а на металните врати са сложени табели, че районът е свлачищен и опасен за преминаване.

Министерството не е информирано, че тук има свлачищни процеси и пътят е затворен, а това е закононарушение, посочи Ангелкова. По думите й, ако табелите са фиктивни, община Аксаково трябва да премахне преградите на пътя и да освободи достъпа до морето. Ако информацията за свлачището е истина, трябва да бъдат информирани всички институции, а общината да каже на хората.

Зам.-кметът на Аксаково Красимира Дянкова увери, че проверката по случая ще приключи до седмица. По думите й през 2014 г. собственикът на заградения терен е получил разрешително за строеж на укрепителни мероприятия, като проектът би следвало да е съгласуван с МРРБ.

Министър Ангелкова съобщи още, че сигнали за ограничаване на достъпа до плажа има и за "Русалка", като проверката там предстои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай