Хърсев: Българската икономика се справя добре

Не очаквам да се стигне до най-тежките прогнози, обясни той

Хърсев: Българската икономика се справя добре | StandartNews.com

При настоящата обстановка на разпространение на коронавируса българската икономика се справя сравнително добре, призна в интервю за БНР финансистът проф. Емил Хърсев.

Все пак въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност, прогнозира експертът.

„Отражението е предварително предвидено. Не очаквам след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките прогнози“, обясни той.

По мнението на финансиста обявените 170 млн. лв., предназначени за подпомагане на бизнеса в кризата, са крайно недостатъчни. Вероятно средствата ще бъдат насочени главно към най-засегнатите отрасли – търговия (заведения), услуги, туризъм.

„60/40 е мярка за бизнеси, които имат ресурса да продължат да наемат персонал и до доплащат – 40 или 20%. Които не могат, обаче, уволняват персонала си, а той се изсипва в бюрата по труда“, коментира още проф. Хърсев. Мярката обаче не е универсална и от това произтича недоволството от тези, които не могат да се възползват от нея.

По отношение на бюджета за 2021 г. Хърсев смята, че с него се прави опит да се поддържат, и икономиката, и социалната система – пенсионна и здравна, в неблагоприятната обстановка.

„Мисля, че разходите са планирани и над предела на възможностите на страната, но все пак решението е политическо“, допълни проф. Емил Хърсев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай