Неделя,

Хотел на морето шашна с 40 лв. такса интернет

От: Рачо Рачев -
A
A
A

По 40 лева на ден за такса интернет изненадаха туристите в хотел по Черноморието, съобщи Нова телевизия.

Цената на тази "екстра" не е била обявена предварително в онлайн офертата за почивка.

Според последните данни на Еврокомисията 2/3 от сайтовете за резервации в Европа заблуждават потребителите.

При проверени 352 платформи в 235 цените не са достоверни, установиха контролните органи. Най-често в процеса на резервиране към цената се добавят допълнителни елементи, без потребителят да е получил ясна информация за това. При 1/3 от случаите първоначалната цена се различава от крайната.

Турист, откликнал на атрактивна оферта за морска почивка е изненадан, че интернетът и паркингът не са безплатни, с каквото впечатление е останала в началото. Достъпът до глобалната мрежа струвал 40 лв. за 24 часа, а паркомястото - 12 лв. и то ако има свободни места. Снимките и действителността също се разминавали.

Сред необявените такси е и тази за имуществени щети - в размер на 100 лв., и то без да е посочено при какви условия се удържат пари от депозита.

След като "скритите" такси излизат наяве туристката и семейството й търсят връзка с хотела. "Обясниха, че ще бъде направена проверка и се извиниха за причиненото неудобство. След известно време реших пак да проверя и се оказа, че вече ги има ясно и точно упоменати в общите условия на резервацията", казва Елена.

Според Комисията за защита на потребителите в случая става дума за нелоялна търговска практика. Това дава основание за санкциониране на хотела, обясни председателят на контролния орган Димитър Маргаритов.

Експерти в онлайн резервациите съветват внимателно да проследим точно какво включват офертите преди окончателно да натиснем бутона "запази".

Според представители от бранша, ако е ясно обявена таксата от 40 лева на ден за интернет, това не е нарушение, макар, че не е добра реклама.

Наред със "скритите" такси в резервацията има и редица "скрити" условия. Като например - тези за отказ от почивката. Според офертата анулацията е безплатна. При потвърждението обаче се оказва, че това важи, само ако клиентът се откаже от почивката най-малко 5 дни предварително. След това се удържал авансов депозит в размер на 30% от цената на ваканцията.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички