Харчим до 100 лв. за Великденската трапеза

По-скъпо излиза празникът в Русе и София, а най-евтино – във Варна

Харчим до 100 лв. за Великденската трапеза | StandartNews.com

Малко под 100 лева харчи едно българско семейство за празничната трапеза за Великден, показват изчисленията на Системата за агропазарна информация (САПИ). Най-много се харчи за основното, а алкохолът също може да оскъпи празника, пише „Струма“.

По-скъпо излиза празникът в Русе и София, а най-евтино – във Варна. Експертите на земеделското министерство са пресметнали цените за примерна великденска кошница, в която влизат традиционните храни за празника – агнешко месо, козунак, яйца, безалкохолни, както и бутилка роден алкохол, вино и 2 литра бира. Менюто стига за четиричленно семейство, като в него са и продуктите, нужни за приготвянето на дроб сарма – килограм дреболии, 500 грама ориз и масло, както и бутилка олио, репички и краставици за салата.

Само за яйцата домакинството може да даде средно 10 лв. в зависимост от това какъв брой ще боядиса. Сметката по САПИ показва, че за 20 яйца размер L най-много плащат бургазлии – 6,20 лева, а най-евтино е в Ловеч и Пловдив – по 5 лева. Белите яйца излизат една идея по-скъпо, защото са внос от Полша, но се използват най-често от домакините заради по-лесното боядисване. Готовите варени и боядисани яйца са под 5 лв. за 10 броя, показа проверка на "Монитор“ в големите вериги.

Козунакът струва близо 4 лв. за брой в супермаркетите но в пекарните удари 10 лева килограма при поръчка от днес за утре. Най-скъпо плащат за подсладения хляб в Пловдив - около 6,30 лева за килограм, в Северна България струва под 5 лева за същия грамаж.

Важна част от трапезата е основното, което най-често е агнешкото месо. Според САПИ два килограма плешка ще ни струват между 25,40 лв. и 29,85 лв. Най-високата цена е в Русе, а най-ниската в Пловдив. За агнешки дреболии трябва да заделим между 7 и 8 лева за килограм. Средно за страната цената на едро на цяло агне е 13,63 лв./кг, като за седмица има леко повишение с 0,8%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай