Хампарцумян:Икономиката расте, банките са стабилни

Влизането в Еврозоната може да е след 2 години, но може и да е след 5, смята банкерът

Хампарцумян:Икономиката расте, банките са стабилни | StandartNews.com

Растящата икономика у нас прави така, че банковият сектор да е стабилен и да се справяме с „населените“ от кризата проблеми, заяви пред Радио Фокус банковият експерт Левон Хампарцумян.

Влизането в Еврозоната може да е след 2 години, но може и да е след 5, обясни той, като уточни, че до тогава може би ще има някакво не толкова драматично изменение на цените. Банковият експерт коментира и промяната на работните заплати след присъединяването ни към Еврозоната.

„Има много фактори, които влияят върху заплатата – доколко една професия е дефицитна, доколко се търси. Живот и здраве ако до тогава икономиката е пораснала, това върви и с определен растеж на заплатите и т.н. Така, че по отношение на този дебат и шум, който напоследък се вдигна за това как ще се конвертира курса лев-евро, всички институции, от които това зависи, декларираха, че този курс остава твърд до влизането ни в Еврозоната“, обясни той.

Левон Хампарцумян каза още, че това, за което трябва да се готви България, е повишаване на показателите на икономиката, решаване на проблемите в образованието и усилването и стабилизирането на институциите. Според него тогава влизането в Еврозоната ще бъде само измерител на успеха или неуспеха на българската страна при постигането на определени цели. Не бива да се създават нито безпочвени страхове, нито свръхочаквания от това присъединяване, добави банковият експерт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай