Къде по света са забранени колите на бензин и дизел

Класацията прави всяка година агенция "Блумбърг"

Къде по света са забранени колите на бензин и дизел | StandartNews.com
  • Острови стават атракция, защото там се ходи само пеш или се кара колело
  • Класацията прави всяка година агенция "Блумбърг"

По-малко замърсяване, спокойствие, тишина, повече физическа активност и опазване на природата. Това са позитивите на населените места, в които автомобилите на бензин и дизел са забранени или тяхното движение е ограничено. Всяка година агенция „Блумбърг" актуализира класацията си за най-известните населени места, предимно острови, където колата е по-скоро излишна, а вървеното пеш или карането на колело са за предпочитане.

Остров Хидрa, Гърция

Освен природата, гръцкият саронически остров в Егейско море привлича туристите от цял свят, заради забраната за автомобили и мотори. Островът е обитаван още от микенско време, но става известен най-вече по времето на Архипелага, когато арванитите правят тук свой фис, т.е. клан, оставил отпечатък и върху местния диалект на островитяните до края на XIX век. Заради липсата на обработваема земя местните стават отлични моряци и развиват корабостроенето, а от началото на миналия век и туризма.
Дocтъпът до Хидрa e пο вoда и придвижването на острова става с лодки, магарета или пеша. Огрaничeният брoй от xοтели дава възможност само малka част тyриcтите да οстaват за пo-дълъг престой, зaтοва преобладават еднoднeвните посетитeли и κруизни лοдkи и нямa тълпи oт хора.

Ла Кумбресита, Аржентина

Заради строгата политика за екотуризъм, градчето е изключително пешеходно, а като влиза в него, всеки турист получава карта, но улиците не са маркирани, защото не съществуват. Навигацията се осъществява по имената на ресторантите, хотелите и други забележителности.
Разположен е сред гори от смърч и бор, на 1450 метра надморското височина, в долината Каламучита в Гранд Сиера на Кордоба. До града се стига по 30-километров павиран път от Вила Генерал Белграно. Намира се на 118 километра от Кордоба, главният град на едноименната аржентинска провинция. Туризмът става основна препитание на местните жители от 1937 г., когато първите посетители тръгват към скрития град. Около 1940 г. са построени първите частни домове, в които се предлагат стаи за нощуване, а в момента има изградени 15-ина хотели.
Като община градът официално е обявен на 9 септември 1934 г., а като защитена зона „град за пешеходци" е от 1996 г. Посетителите трябва да паркират автомобилите си на паркинга преди входа на града и след това да се разхождат по каменните му улици.

Остров Огън, Ню Йорк, САЩ

На изток от Ню Йорк Сити и на юг от Лонг Айлънд се намира остров Огън (Fire Island) с дължина около 50 км и широчина само между 160 и 400 м. Дървените кейове, равнинните брегове, дюните и морските бунгала всяко лято се пълнят с туристи от всички краища на света, които са почитатели на екологично чистите места, тъй като на острова автомобилите са забранени. Островът е известен и като една от най-известните туристически гей дестинации в световен мащаб.
През летните месеци множество семейства отиват с децата си в Ocean Beach и другите подобни области на острова, развити като семейни комплекси.

Остров Ротнест, Австралия

Rottnest Island е своеобразен рай с плажове и заливи, но и заради забраната за автомобили, като придвижването е предимно с велосипеди. Дестинацията е много популярна за сърфисти, плувци и водолази. Повече от 130 вида тропически риби са забелязани тук, както и останките на няколко потънали кораба. Дестинацията е много популярна, така че е добре да си резервирате места предварително. Най-близкият град, откъдето туристите тръгват към острова, е град Пърт, административният център на Западна Австралия.

Гитхорн, Холандия

Селото без пътища, което е известно и като холандската Венеция. Старата му част, чиято автентичност е запазена, е само с водни канали и пешеходни пътеки, с десетки мостчета, всяко от които свързва една къща от селото с останалия свят. В селото са забранени автомобилите, а придвижването става само с електрически лодки по каналите, с велосипеди и предимно пеша.
Името му идва от откритите от първите жители на района стотици кози рога (gietehorens) в мочурищата, останки от наводнения от 10-ти век. Селото е основано през 1230 година от бежанци от Средиземноморския регион. По късно е заселено от менонити - протестантска пацифистка секта. След 16 век се заселват и семейства с различни християнски вярвания. До средата на 20 век църквата е била много силна в Гитхорн.

Остров Ламу, Кения

Островът е разположен в едноименния кенийски архипелаг на Индийския океан, в който автомобилите са забранени, а единственият е на полицейския комисар. Липсват пътища, а придвижването става по алеи и пешеходни пътеки, затова и жителите и гостите на острова се движат пеша или с лодки, магаретата се използват за превоз на стоки и продукти.
Пристанище на остров Ламу е основано от арабски търговци през XIV век и се развива, тъй като се обособява като център за търговията с роби, който функционира до забраната за търговия с роби през 1873 година. През 1890 г. островът става част от Занзибар, докато Кения получи независимост от Великобритания през 1963 г. Туризмът се развива от 70-те години на миналия век.

Остров Макинак, Мичиган, САЩ

До остров Макинак в щата Мичиган, САЩ, може да се стигне само с пътнически фериботи, на които не се допускат автомобили, или лодка. И после -пеша, с кон или с велосипед.
Жителите сами решили да си защитят острова, като са забранили превозните средства, които могат да го замърсят. Макинак е вторият по големина от четирите острова в едонименния проток от 8 километра, който свързва двете големи езера - Мичиган и Хюрън. Най-голям е Бойс Бланк, а другите две са необитаеми - Роунд и Св. Елена.
Посетителите могат да транспортират своите превозни средства на автомобилен ферибот до остров Бойс Бланк, и от там с малки кораби и лодки да стигнат до остров Макинак.

Курортът Цермат, Швейцария

В разположения в полите на Швейцарските Алпи, в немско-говорящата част на кантона Вале, зимен курорт колите са забранени, тъй като замърсяват въздуха. Допускат се само автомобил и то задвижвани с електричество. До Цермат се стига с влак от Бриг или от Теш, но гарата е извън селото. Постоянното население на това курортно село е около 5800 души, като общото население се колебае в зависимост от броя на дошлите туристи, като в активния зимен сезон в курорта пребивават над 28 000 души - местни и гости. Придвижването в курорта се осъществява от електрически таксите и конски карети.
Над него се издига емблематичният за Швейцария връх Матерхорн и още от първото изкачване на върха от Едуард Уимпър през 18б5г., Цермат се превръща в предпочитана дестинация за алпинистите. Намиращият се в близост до църквата Музей на Матерхорн разказва историята на най-известния швейцарски връх и как една малка селска община се превръща в известен в цял свят курорт. В близост се намират няколко от четирихилядниците на Алпите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай