Петък,

Караниколов: Износът мина рекордната 2008-а

От: сс -
A
A
A

Износът на България тази година задмина експорта през рекордната 2008-а. Тогава за цялата година сме имали износ за 28 млрд., а сега само за първите 6 месеца той е за над 27,2 млрд. лв.“, заяви на живо във Facebook министърът на икономиката Емил Караниколов. Заедно с премиера той инспектира магистрала „Европа” край Сливница, а след това участва в откриването на нова инвестиция в завода на Кола Кола.  

За разлика от преди 10 години, когато износът ни се увеличаваше главно в посока страни от Европейския съюз, тази година ръст бележи и експортът към трети страни, сред които Турция, Македония, Русия, Сърбия и САЩ.  

Караниколов подчерта, че страната ни се радва и на засилен интерес от чуждестранни инвеститори. За последната година  се разкриха заводи с вложения за над 300 млн. евро, каза министърът.

През рекордната за икономиката 2008-ва година инвестициите надхвърлиха 6 милиарда лева. Още тогава обаче експертите предупредиха, че вложенията са предимно в недвижими имоти, търговия и строителството и че световната криза рязко ще намали обема им, защото няма изградена добра инфраструктура.

Днес Караниколов припомни, че инфраструктурата е безспорен приоритет, това засилва интереса на инвеститорите, а  откритите работните места от юни 2018 до юни 2019 г. са 7 000. Според него плюс на инвестиционната дестинация България, е и че образованието е приоритет на държавата. Като пример той даде връщането на над 40 хил. деца за последните две години в образователната система. Това дава ясен сигнал, че България мисли за бъдещето, добави той.

Българският бизнес става все по-конкурентен, отбеляза Караниколов и увери, че в региона ние сме най-конкурентната дестинация. Допълнителен аргумент е фактът , че независимо от повишаването на доходите с над 12 процента, износът продължава да расте, независимо от увеличените разходи за труд.

От началото на година има сертифицирани 14-15 инвеститора за 300 млн. лв., с над 2 000 работни места. Конкуренцията за работните места е изключително голяма, обясни още министърът

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички