Караниколов: Дадохме най-добрата оферта на VW

За разлика от Турция не можем да предложим сериозна държавна помощ, тъй като сме в ЕС

Караниколов: Дадохме най-добрата оферта на VW | StandartNews.com

България даде най-добрата оферта, за да привлече новото производствено съоръжение на "Фолксваген" на своя територия, заяви икономическият министър Емил Караниколов в интервю за предаването "Беновска пита" по Канал 3. В същото време министърът призна, че страната ни има известни ограничения, особено спрямо конкуренцията на турция, тъй като сме членове на Европейския съюз. Евросъюзът зорко следи държавите-членки да не прибягват до незаконна помощ за компании - частни или публични.

"Още няма решение за Фолксваген и Турция. България даде най-доброто предложение и затова остана сама на финала с Турция. Те нямат ограничение за държавните помощи. Турция изпитва сериозни затруднения да се грижи за мигрантите, ние трябва да помогнем. Инвестицията на Фолксваген не е съобразена с политическа конюктура. Тук има чисто икономическа логика. Обещавам, че точно и ясно ще разкажем всичко за нашето предложение. Но това не е свързано с политика или ангажимента на Европа да се грижи за бежанците. Още не е сключен договора и няма официални параметри", заяви икономическият министър.

Министърът сподели и свои впечатления от посещението в Южна Корея, където той бе от най-важните и активни членове на делегацията на премиера Бойко Борисов. Караниколов потвърди, че Сеул проявява интерес към инвестиции в нашата страна, а шанс за България ще бъде ако "Хюндай" се ориентира към нас. Шанс ни дава и възможността тук да бъде създаден завод за батерии за електромобили, тъй като към този вид коли върви светът.

"Преговаряме с няколко производителите на батерии и акумулатори за електрически автомобили. България е на финалната права с три членки от ЕС. Имахме среща с представители на Хюндай. За България ще е много важна такава сделка, защото ще има раздвижвания или забавяния в производството на бензин. България не може да седи безучастно по въпроса с дизела и бензина, както преди. Не можем да изоставаме и трябва да направим всичко възможно поне едната компания между Фолксваген и Хюндай да изберат нас, явно решението не е лесно", сподели Караниколов.

"Има държавни,  частни, общински и смесени индустриални зони. Целта ни е да дойде инвеститора. Държавните се финансират от дружества, а не от държавния бюджет. Сдружението „индустриални зони” вече е на печалба. Тя трябва да се реинвестира в инфраструктура. В момента с Томислав Дончев правим Закон за индустриалните зони. В новият модел в самата зона ще се предоставят по-евтини услуги. Гледаме опита на Чехия, Унгария и Полша, които се развиват изключително добре", каза още той.

"Работим много активно, но бизнесът не ни чака. На 26-ти бе открит образователен център. Мислим, че ще има повече центрове за дуално обучение. То обаче не решава проблема с образованието. Някои, работещи в икономиката, трябва да бъдат преквалифицирани. Правим и образователни центрове за тях. Фирмите със специфична дейност трябва да разполагат с подготвени кадри. Трябва да дадем основа за инженерите, а те да надграждат. Много държави имат такъв проблем. Оказва се, че обучените лица могат да работят само за една компания, иначе трябва да бъдат преквалифицирани. Това са трудови навици, да харесват работата си. Всеки да инвестира постоянно в образованието си. Държавата бе абдикирала в продължение на 20 години от образованието и науката си", заяви министърът.

"В Пловдив имаха около 140 деца, сега са около 300. София е динамично развиващ се град. ИТ сектора е с изключителен ръст. В пъти по-добре е от други страни. Назначаването на Георгиева е изключително постижение. Това, че тя е жена е много важно ,защото в някои страни дамите остават на заден план. Нейната цел ще бъде правилно да се управляват финансовите средства навсякъде, не само в България", коментира Емил Караниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай