Караниколов: Икономиката ни бележи балансиран ръст

Все повече инвеститори са се насочили към Северна България, заяви министърът

Караниколов: Икономиката ни бележи балансиран ръст | StandartNews.com

"За първите три месеца на годината държавата е издала сертификати на инвеститори за 130 млн. лева, които ще разкрият 1230 работни места. Съществена тенденция е, че спрямо миналата година е отчетен ръст на инвестициите в производството". Това заяви на бизнес форум министърът на икономиката Емил Караниколов, предаде БГНЕС.

"Все повече инвеститори са се насочили към Северна България в района на Враца, Видин и Плевен", отбеляза министърът.

Караниколов отчете, че под формата на насърчителни мерки, 7 млн. лева са отпуснати на фирми за подобряване на инфраструктура, за погасяване на социални осигуровки, за обучение на кадри.

"Резултатите показват, че българската икономика бележи балансиран ръст спрямо останалите страни в ЕС. Проблем остават доходите на населението“, заяви Караниколов.

Неговата препоръка занапред е бизнесът да не говори пред чужди инвеститори, че България е евтина работна ръка.

Като предстоящ приоритет за управляващите министърът посочи връщането на повече ученици в училищата, той спомена и че продължава липсата на коректен диалог между работодателите и науката.

В допълнение на казаното от Караниколов, финансовият министър Владислав Горанов каза, че стабилната фискална позиция е гарант за подобряване на конкурентоспособността. Данъчното облагане няма да се променя. Следващите месеци усилия ще бъдат насочени към работата в сътрудничеството с ЕЦБ и пътя на България към ERM II. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай