Какво успя да изклинчи Тръмп от сделката с Китай

"Първата фаза" ще влезе в сила 30 дни след нейното подписване, т.е. в средата на февруари

Какво успя да изклинчи Тръмп от сделката с Китай | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп и китайският вицепремиер Лю Хъ подписаха в сряда в Белия дом "първата фаза" от двустранната търговска сделка.

Сделката включва отмяна или намаляване на част от американските мита върху вноса на китайски стоки в замяна на ангажименти от страна на Пекин да започнат да купуват повече американски селскостопански, енергийни и промишлени стоки, като Китай ще трябва и да адресира някои от оплакванията на Вашингтон относно местните практики по отношение на интелектуалната собственост.

Китай ще купи повече стоки от САЩ

Според подписаната временна сделка Китай се съгласи да увели покупките на американски стоки, продукти и услуги през следващите две години с поне 200 млрд. долара спрямо взетата за база 2017 година (преди да започне двустранната търговска вода), когато Пекин закупи стоки от САЩ за 130 млрд. долара и американски услуги за 56 млрд. долара.

В текста на споразумението се казва, че Китай се ангажира да закупи в рамките на следващите две години допълнителни промишлени стоки, произведени в САЩ, на стойност 77,7 млрд. долара (спрямо 2017-а година), като увеличението през 2020-година ще бъде с 32,9 млрд. долара, а през 2021-а - с 44,8 млрд. долара.

Пекин също така ще закупи допълнително от САЩ енергийни продукти (под формата на петрол и на други продукти от американските рафинерии) на стойност поне 52,4 млрд. долара спрямо базата от 2017-а година на стойност 91, млрд. долара, като през настоящата година увеличението ще бъде с 18,5 млрд. долара, а през 2021-а година - с 33,9 млрд. долара.

Китай се ангажира да закупи и допълнителни услуги от американски компании за 37,6 млрд. долара в рамките на двегодишен период, като през 2020-а те ще бъдат с 12,8 млрд. долара повече от нивото през 2017-а година, а през следващата година - с 25,1 млрд. долара повече.

Азиатската държава "трябва да осигури" допълнителни покупки и на американски селскостопански продукти с 32 млрд. долара, като през 2020-а обемът на тези покупки трябва да бъде увеличен с 12,5 млрд. долара спрямо базовата 2017-а година, а догодина - с 19,5 млрд. долара повече.

Споразумения за митата

В замяна на тези ангажименти САЩ ще намалят наполовина размера на митата, наложени на 1-ви септември 2019 година върху вноса на китайски стоки на стойност 120 млрд. долара, като новите мита ще бъдат от 7,5%.

Отменя се за неопределено време и планираното от Вашингтон въвеждане на мита на 15-и декември 2019-а година върху внос за близо 160 млрд. долара на китайски стоки като мобилни телефони, лаптопи, играчи и дрехи. От своя страна Китай също отменя ответни мита за американски стоки, включително тарифи от 25% върху вноса на американски автомобили.

Остават обаче в сила високите мита на САЩ от 25% върху вноса на китайски индустриални стоки и компоненти, използвани от американските производители, на стойност от 250 млрд. долара, както и ответните наказателни тарифи на Пекин за американски стоки на стойност 100 млрд. долара.

Защитата на интелектуалната собственост

Подписната сделка включва по-силна китайска правна защита на патенти, търговски марки, авторски права, включително подобрени наказателни и граждански процедури за борба с онлайн нарушения, пиратски и фалшиви стоки.

Сделката съдържа ангажименти на Китай да спази предишните обещания за премахване на всякакъв натиск върху чуждестранните компании да прехвърлят свои технологии на китайски фирми като условие за достъп до китайския пазар, лицензиране или административно одобрение и да премахне всички предимства на правителството за такива трансфери.

Пекин също така се съгласи да се въздържа от пряка подкрепа на изходящи инвестиции, насочени към придобиване на чуждестранни технологии, за да изпълни своите индустриални планове - транзакции, които вече са ограничени от по-затегнатите прегледи на сигурност в рамките на САЩ.

Китай спира да играе с валутата си

Двустранното валутно споразумение съдържа обещание от страна на Китай да се въздържат от конкурентни валутни девалвации и да не използва обмените курсове за постигане на търговско предимство. Пекин спазва, поне на хартия, подобен ангажимент от години като част от общите ангажименти в рамките на страните от Г-20.

Като част от сделката Китай се съгласи с "изпълними ангажименти да се въздържа от конкурентна девалвация“ и се съгласи да публикува съответните данни за валутните курсове и външните търговски баланси.

Сделката включва механизъм за прилагане на споразумението, при който САЩ могат отново да въведат наказателни тарифи при неизпълнение на поетите ангажименти.

Достъп до финансовия сектор на Пекин

Американските официални представители заявиха, че подписаното споразумение включва подобрен достъп до китайския пазар на финансови услуги за американски компании, включително в банковото дело, застраховането, търговията с ценни книжа и услуги, свързани с определяне на кредитен рейтинг. Всички това има за цел да адресира редица дългогодишни жалби в САЩ по отношение на инвестиционните пречки във финансовия сектор в Китай, включително ограниченията на чуждестранния капитал и дискриминационните регулаторни изисквания.

Китай, който от години обещава да отвори сектора си за финансови услуги за по-голяма чуждестранна конкуренция, заяви, че сделката ще засили вноса на финансови услуги от САЩ.

Разрешаване на спорове по изпълнението на търговската сделка

Съединените щати и Китай ще разрешават различията си по отношение на начина, по който се осъществява самата сделка чрез двустранни консултации, като се започне от работното ниво и се стигне до длъжностни лица от най-високо ниво. Ако тези консултации не разрешат възникналите спорове, ще последва процес за налагане на нови тарифи или на други санкции. Жалбите ще бъдат разгледани чрез поредица от консултации за приблизително 90-дневен период, преди да могат да бъдат налагани наказателни санкции.

САЩ ще могат да налагат допълнителни тарифи пропорционално на щетите, причинени от всяко неспазване на постигната сделка. Ако обаче Китай не е съгласен с изпълнението на споразумението от страна на САЩ, няма да има право да начислява ответни тарифи, като единствено ще може да развали споразумението и да го напусне.

Във връзка със спазване на сделката ще има и редовни търговски консултации, месечни срещи на работно ниво, тримесечни срещи на заместник-министерско ниво и полугодишни конференции на ниво министри.

"Първата фаза" от търговска сделка между САЩ и Китай ще влезе ефективно в сила 30 дни след нейното подписване, т.е. в средата на месец февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай