Какво причини нов спад на биткойн

Водещата криптовалута поевтинява под нивото от 30 000 долара за пръв път от 22-ри юни насам

Какво причини нов спад на биткойн | StandartNews.com

Водещата криптовалута биткойн поевтинява във вторник под нивото от 30 000 долара за пръв път от 22-ри юни насам, следвайки вчерашните агресивни разпродажби на акции на глобалните фондови пазари.

Биткойнът поевтинява с близо 4% към 29 600 щатски долара, с което в рамките на последните 24 часа общият пазар на криптовалути се раздели с около 98 млрд. долара от стойността си, показват данни на CoinMarketCap, предава БНР.

Спадът беше провокиран от нарасналото напрежение на световните пазари на акции, което се изрази в понеделник в агресивни разпродажби както на Уолстрийт, така и на европейските фондови борси, въпреки че в началото на търговията във вторник има частично париране на вчерашните солидни загуби от двете страни на океана.

Според някои анализатори поевтиняването на биткойна и на останалите криптовалути е в резултат на отслабващ риск-апетит, тъй като инвеститорите са притеснени относно силата на глобалното икономически възстановяване от коронавирусната пандемия с оглед рязкото повишаване на случаите на по-заразния Делта вариант на Covid-19 в редица държави.

Важен фактор за поевтиняването на биткойна с над 50% от рекордния връх от близо 65 000 долара, достигнат в средата на април, продължава да бъдат предприетите от Китай мерки против добиването и търговията на цифровата валута в страната.

Анализатори посочват, че евентуален по-траен спад на биткойна под 30 000 долара може да задълбочи неговите разпродажби към нивата между 24 000 и 22 000 долара, след което обаче да последва консолидация между 20 000 и 40 000 долара преди евентуално подновяване на възходящото ценово движение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай