Какво е екологично отговорно предприемачество

Какво е екологично отговорно предприемачество | StandartNews.com

Източник: Freepik

Екологичното отговорно предприемачество вече не е просто модерна дума – то е реалност, която все повече бизнеси приемат присърце. Една от ключовите области, в която компаниите могат да направят голяма разлика, е управлението на опасни отпадъци. От химикали и токсични отпадъци до биологични материали, тези отпадъци представляват сериозна заплаха за нашето здраве и за околната среда, ако не се третират правилно.

Какво точно означава управлението на опасни отпадъци, защо е толкова важно и как можем да го направим по най-добрия възможен начин. Какви са основните концепции и как вие и вашият бизнес можете да допринесете за по-здравословна и чиста околна среда. Всичко това ще обсъдим в следващите редове.

Какво е екологично отговорно предприемачество?

Източник: Freepik

Екологично отговорното предприемачество представлява все по-важен аспект от съвременната бизнес стратегия, насочена към съчетаване на икономически успех с устойчиво развитие и опазване на околната среда. В основата му лежи осъзнатото управление на ресурсите и минимизиране на негативните екологични въздействия от бизнес операциите и дейността на компаниите.

Според Bloomberg Intelligence глобалният общ размер на управляваните активи във фондове, свързани с ESG, е около 41 трилиона долара. Това е увеличение спрямо 22,8 трлн. долара през 2016 г. Bloomberg Intelligence също така изчислява, че инвестициите, свързани с ESG, ще надхвърлят 50 трилиона долара до 2025 г.

Европейската стратегия за устойчиво финансиране и въведената директива относно отчитането на предприятията за устойчивост са ясен сигнал за преминаването към интегриран подход, който включва както финансовите, така и екологичните аспекти на бизнеса. Задължителното отчитане на екологичните и социалните рискове и възможности става норма за всички компании с голям обхват на дейност или търгуващи на финансовите пазари в ЕС.

Ползите от екологичното отговорно предприемачество са многобройни и многостранни. Според изследвания, компаниите, които инвестират в устойчивост, докладват за по-високи нива на ангажираност сред служителите си, по-добри резултати от иновации и по-дългосрочна устойчивост на своите операции. Такива компании също така привличат по-голям интерес от инвеститорите, които все по-често използват критерии на устойчивостта за оценка на потенциалните си инвестиции.

Като част от световните усилия за справяне с климатичните промени и устойчивото развитие, глобалните стандарти като GRI (Global Reporting Initiative) и TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures) са сред основните инструменти за насърчаването на компаниите да докладват по-прозрачно и последователно относно своите екологични и социални практики.

Освен това, в светлината на наскорошните регулаторни изисквания на ЕС, компаниите ще трябва да интегрират екологични, социални и управленски аспекти (ESG - Environmental, Social, Governance) в своите ежегодни нефинансови отчети, започвайки от 2024 година.

Екологичните показатели, които компаниите ще трябва да докладват, включват измерването на въглеродния отпечатък, енергийна ефективност, използването на възобновяеми източници и устойчивото управление на ресурсите и отпадъците. Освен това, ще се следи и въздействието върху околната среда в цялата верига на доставките.

Социалният аспект на ESG отчетността включва политики за справедливо заплащане, защита на правата на работниците и включване на разнообразие и социално уязвими групи в работната сила. Тези аспекти са ключови за демонстриране на ангажимента на компаниите към социалната отговорност и устойчивото развитие на общностите, в които те оперират.

Отправната точка за въвеждането на ESG стандартите са регулаторните актове на ЕС като Директивата за докладване на корпоративната устойчивост (CSRD) и Регламентът на ЕС за разкриване на устойчиви финанси (SFDR). Тези мерки улесняват прозрачността и сравнимостта на данните и подпомагат инвеститорите в техните решения.

Интеграцията на ESG принципите в бизнес модела не само е важен етичен стандарт, но също така се очаква да стане основен критерий за конкурентоспособност и дългосрочен успех на компаниите в глобалната икономика.

Кои отпадъци са опасни?

Източник: Freepik

Говорейки за ESG тук ще обърнем по специално внимание на екологичното управление на опасните отпадъци, които са сред най-сериозните проблеми както за компаниите, така и за природата и здравето ни. Накратко, опасните отпадъци включват разнообразие от материали, които поради своите химически или физични свойства представляват потенциален риск за здравето на хората и околната среда.

Те обикновено са класифицирани като опасни поради токсичността, запалимостта, корозивността, реактивността или други характеристики, които ги правят вредни за живите организми и екосистемите. Някои от типичните примери за опасни отпадъци включват:

  • Химикали: Това включва отпадъци от промишлеността, лаборатории, болници, които съдържат опасни вещества като химикали, токсични метали, разтворители и други.
  • Биологични отпадъци: Тези включват инфекциозни отпадъци от медицински учреждения или лаборатории, които могат да представляват риск от разпространение на инфекции и болести.
  • Радиоактивни отпадъци: Произхождат от ядрени съоръжения, медицински диагностични процедури или други източници на излъчване и трябва да бъдат специално обработвани и управлявани.
  • Опасни отпадъци от електронни устройства: Включват компоненти като батерии, електронни платки и други, които могат да съдържат тежки метали или други вредни вещества.
  • Фармацевтични отпадъци: Непотребни или изтекли лекарства и фармацевтични продукти.
  • Опасни отпадъци от строителството и демонтажа: Включват материали като азбест, които могат да бъдат вредни при демонтаж и обработка.

За управление на опасните отпадъци са необходими специализирани методи за събиране, транспортиране, обработка и изхвърляне. Регулаторните органи и международните нормативни рамки, като например Базелската конвенция, са създадени с цел да регулират преместването и управлението на опасни отпадъци, за да се намали риска за здравето на хората и околната среда.

В контекста на ESG, компаниите са отговорни да минимизират въздействието на своите операции върху околната среда чрез правилно управление на опасните отпадъци. Това включва спазване на строги законодателни и регулаторни рамки, които регулират генерирането, транспортирането, обработката и изхвърлянето на тези отпадъци. В Европейския съюз съществуват и законодателни инициативи като Регламентът за регистрация, оценка, разрешаване и ограничаване на химикалите (REACH) и Директивата за управление на отпадъците, които се отнасят и до опасните отпадъци.

Какво представлява правилното управление на опасните отпадъци?

Източник: Freepik

Правилното управление на опасните отпадъци включва комплекс от мерки и процеси, целящи да минимизират рисковете за околната среда и човешкото здраве, свързани със събирането, превоза, съхранението, обработката и окончателното обезвреждане на тези отпадъци. Ето основните аспекти на правилното управление на опасните отпадъци:

  • Събиране и транспорт: Опасните отпадъци трябва да се събират от мястото на тяхното образуване, като се спазват всички протоколи за безопасност и изисквания за минимизиране на рисковете по време на събирането. Превозът на опасни отпадъци трябва да се извършва съгласно специфични нормативни изисквания за безопасност и съобразно с характеристиките на самите отпадъци.
  • Съхранение: За съхранението на опасни отпадъци се използват специализирани съдове или контейнери, които са подходящи за типа и характеристиките на отпадъците. Депата за съхранение трябва да разполагат с необходимите разрешителни и условия, които гарантират безопасността на отпадъците до тяхното окончателно обезвреждане или рециклиране.
  • Обезвреждане и обработка: Опасните отпадъци трябва да преминават през процеси на обезвреждане, които са в съответствие със законодателството и регулациите. Методите за обезвреждане могат да включват термично третиране (изгаряне), физико-химична обработка, химическо обезвреждане, биологично разграждане и други специализирани технологии.
  • Рециклиране: Ако е възможно и целесъобразно, опасните отпадъци трябва да се рециклират. Това включва процеси, при които материали, включително опаковки, се преобразуват и използват повторно като суровини за нови продукти или производствени процеси. Рециклирането на опасни отпадъци помага да се намали общото количество отпадъци, които се изхвърлят и които могат да представляват заплаха за околната среда.

Всички процеси на управление на опасни отпадъци трябва да спазват европейските и националните законодателни изисквания, свързани със събирането, превоза, съхранението, обработката и обезвреждането на тези отпадъци.

И нещо повече, правилното управление на опасните отпадъци не само че е законово задължение, но и е необходимо за опазване на околната среда и човешкото здраве. То гарантира, че отпадъците се третират по начин, който минимизира техния негативен ефект върху околната среда и предотвратява потенциалните рискове за обществото.

Норд Опасни отпадъци например е сред дружествата в България, които предлагат разнообразие от услуги за управление на опасни отпадъци, които са в съответствие с европейските законови разпоредби и националните нормативни изисквания.  Те могат да осигурят събирането на опасни отпадъци директно от мястото на тяхното образуване в предприятията, където те се произвеждат. Този процес се извършва в съответствие с всички протоколи и изисквания за безопасност, гарантиращи минимизиране на рисковете за здравето на работещите и за околната среда.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай