Какво е добре да знаем за еврото

Общата европейска валута е приета официално на 1 януари 1999 г.

Какво е добре да знаем за еврото | StandartNews.com

Еврото е най-важната валута на континента, а в световен мащаб е втората по значимост валута в света. В тази статия ще разберете как тя е станала толкова важна и каква полезна информация трябва да знаете за еврото.

Списък на държавите, които използват еврото

Списъкът на държавите, които използват еврото, е следният:

Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения, Испания.

Тези държави заедно съставляват така наречената Еврозона.

Еврото накратко

Общата европейска валута е приета официално на 1 януари 1999 г., като основата ѝ е подписаният през 1992 г. Договор от Маастрихт, който задължава повечето членове на ЕС да приемат валутата в един или друг момент, включително и България, която се очаква да приеме валутата през 2025 г. Еврото е създадено, за да бъде национално неутрално, да включва всички езици и писмености на Европейския съюз и да бъде публично прието.

От въвеждането си досега еврото се търгува предимно на паритет с щатския долар или е над него, като през 2008 г. достига най-висока стойност от 1,60 щатски долара за едно евро. Еврото е и втората най-използвана валута за световната търговия след щатския долар, а според МВФ е втората по големина резервна валута, като съставлява около 20% от всички валутни резерви в света.

Еврото е широко разпространено в целия свят и е трудно да се намери място на земята, където да не можете да откриете услугата обмяна на евро. 

Централният паричен орган, който управлява еврозоната, е Европейската централна банка (ЕЦБ), която определя паричната политика за всички държави, които използват валутата.

Инфлация в еврозоната

През последните няколко години всички бяхме свидетели на огромно нарастване на инфлацията. Еврото също пострада от голяма загуба на покупателна способност, като през октомври 2022 г. инфлацията достигна своя връх с 10,6 % в сравнение с предходната година. Понастоящем процентът на инфлацията за м.Май възлиза на 2,6%, което е увеличение в сравнение с процента през м.Април, който беше 2,4%.

Общо взето, от въвеждането си през 1999 г. еврото е загубило 50% от покупателната си способност поради инфлацията. Това означава, че спестявания на стойност 1000 евро през 1999 г. днес биха стрували само 500 евро в реална покупателна способност.

Банкноти в обращение

Еврото има номинални стойности в монети и банкноти, като металните монети са от 1 цент до 2 евро. Банкнотите са с номинал от 5 евро до 500 евро и са както следва - 5 - 10 - 20 - 50 - 100 - 200 - 500.

Банкнотите се печатат не само от Европейската централна банка, но и от националните банки на държавите членки чрез Евросистемата. Физическите банкноти са въведени през 2002 г. и това е най-мащабната парична реформа в историята, тъй като еврото заменя над 70 млрд. банкноти и монети от различни национални валути, които са в обращение.

Защитен механизъм и фалшифициране

Въпреки глобалното си значение и популярност евробанкнотите рядко се фалшифицират, тъй като защитните механизми са доста ефективни и затрудняват създаването на правдоподобна фалшива банкнота.

Евробанкнотите се отпечатват на хартия от памучни влакна, което ги отличава от повечето световни валути. Освен това защитните елементи са многобройни и включват: воден знак, защитна нишка, видима под ултравиолетова светлина, холограма с номиналната стойност на банкнотата и символа на валутата, променящи се зависимост от ъгъла на светлината.

Заключение

Еврото е една от най-значимите валути на планетата, а еврозоната представлява едно от най-големите начинания в паричната история. Еврото се е превърнало в повсеместна част от ежедневието на европейците и е една от най-разпространените валути в света.

 

Източник на изображение: unsplash.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай