Четвъртък,

Дъждовете забавят новата реколта от билки

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Много хора останаха без работа заради коронивусната епидемия, а част от тях заместват липсата на доходи с брането на гъби и билки срещу дневна надница.

През този период на годината се събират 80% от билките в България - основно стръкове, цветове и листа от растенията. Дъждовете бавят процеса на сушенето на билките, но се очаква да бъдат събрани достатъчно количества. Това сподели в интервю за БНР Иван Цицелков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на билкарите.

"Това е най-важното, което нашите билкари трябва да разберат, че правилната заготовка и спазването на добрите производствени практики е най-важното в нашия бранш и от тава зависи съответно предлагането и търсенето от външните клиенти", каза Иван Цицелков.

Събирачите на билки получават инструкции за правилата за събиране на билки на пунктовете за събиране на лечебни растения, а също и от служители на Горските стопанства, където се издават позволителни за събиране на билки.

"За всяка билка има начини и правила за събиране, с които те трябва да се съобразяват", допълни Цицелков.

Около 80% от билките се изнасят в чужбина, където се преработват. Български билки се продават в над 50 държави.

Износът е основно за страните от Европейския съюз, но български билки се продават в Северна и Южна Америка, Азия.

Между 20% и 30% от билките са култивирани.

"Като всяка година се наблюдава една тенденция за увеличаване на насажденията, което е добре, тъй като това дава една сигурност на пазара", подчерта Цицелков.

Най-голям конкурент на България в отглеждането на култивирани билки в Европа е Полша, на световно ниво Китай, Египет, Индия.

Българската асоциация на билкарите има намерение да предложи на Министерството на образованието да се въведе обучение по специалност билкар в средните училища.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички