Как да изплатите кредитите, с които сте се сдобили по празниците?

Кредитите, които допускаме да усвоим по време на коледните празници лесно нарастват

Как да изплатите кредитите, с които сте се сдобили по празниците? | StandartNews.com

Кредитите, които допускаме да усвоим по време на коледните празници лесно нарастват, но изплащането им може да доведе до хаос в бюджета ви с години напред. Но хората не мислят за това, когато купуват коледните подаръци. Проучване за 2019 г., показа, че повече от половината потребители с дълг по кредитни карти заявяват, че празниците са добра причина да харчат от кредитните си карти. Дори 26% от потребителите, които изобщо нямат дълг, заявяват, че може да се изкушат да натрупат дълг през празничния сезон. Мнозина избират по-лесния път, а именно да кандидатстват за бързи кредити в кредитни компании. Отпускането става бързо и лесно, а сумата могат да си я получат на момента. Какво по-добро от това да забогатееш за минути?

След като тези сметки започнат да излизат и месечните плащания започват да надвишават заплатата, бързо ще започнете да съжалявате, ако и вие сте направили този необмислен ход. Към този момент обаче вече е късно.

Ако имате дълг от празниците и искате да го изплатите, трябва да помислите за консолидиране и създаване на план за плащане на дълга веднъж завинаги. Ето как да го направите:

Стъпка 1: Преценете щетите и прибавете задълженията си към новия месец

Първата стъпка да се измъкнете от Коледните задължения може да е най-трудната, тъй като трябва да видите разходите си черно и бяло. Отделете време, за да съберете всички остатъци от кредитната си карта и други дългове от празниците, за да видите колко дължите реално.

Съставянето на план за погасяване на дълга ще бъде много по-лесно, ако запишете всеки свой дълг, заедно с лихвата и текущото салдо - всичко на едно място.

Стъпка 2: Изберете метод за консолидация на дълга

След като знаете точно колко дълг дължите, трябва да измислите оптималния начин да консолидирате балансите си и да ги изплатите. Въпреки че има няколко други варианта за обмисляне, най-популярните продукти за консолидация на дълга включват плащане на всички задължения по кредитни карти и лични заеми.

Лични заеми

Личните заеми ви позволяват да консолидирате дълга с ниска фиксирана лихва, фиксирано месечно плащане и фиксиран период на погасяване. Това означава, че ще плащате лихва върху обединения си дълг, докато го изплатите напълно, но личните заеми имат ниски лихви за потребителите с добър кредит.

Стъпка 3: Изберете най-добрия план за погасяване

Правилният метод за обединение на дълга за вас зависи от няколко фактора - колко дължите, колко можете да си позволите да плащате всеки месец и колко време ще ви отнеме изплащането. Добрият калкулатор за погасяване на дълг може да ви помогне да определите следващите си най-добри стъпки и коя консолидация на дълга да приемете, но можете също така да направите елементарни изчисления, за да го разберете сами.

Стъпка 4: Придържайте се към плана

Каквато и опция за обединение на дълга да приемете, не забравяйте да се спрете на конкретен план и да се придържате към него. Ако не го направите, няма да изплатите всички задължения, които имате, и ще удължите финансовите проблеми, които дългът носи в живота ви.

Ако се притеснявате да плащате по-продължително  дълговете си, това също може да помогне да намалите разходите си за известно време. Яжте предимно от храната у дома, въведете временно замразяване на разходите и останете в почивните дни у дома няколко месеца, вместо да излизате. При достатъчно малки съкращения на разходите ви може да бъдете в състояние да спестите допълнителни суми за плащане на дълга или да започнете да трупате спестовен фонд.

Докато плащате настоящия си кредит, не взимайте нов  кредит, за да не натрупате по-голям дълг. Никога няма да изплатите дълга за почивка, ако продължите да харчите неразумно през цялата година. Време е да се вземете в ръце и бързо да приключите с плащането на настоящите си задължения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай