Кабинетът с мерки за икономическо възстановяване

Сценарий национализиране на стратегически компании не е валиден за България, каза Дончев

Кабинетът с мерки за икономическо възстановяване | StandartNews.com
  • Сценарий национализиране на стратегически компании не е валиден за България, каза Дончев

Мерки за икономическо възстановяване обсъжда кабинетът. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на срещата при президента Румен Радев за мерки срещу разпространението на коронавируса у нас.

ВИЖ ОЩЕ: Дончев за нездравия ентусиазъм около милионите от ЕК

В рамките на ресурсите, с които се разполага, се планират мерки, каза Дончев и посочи, че обичайно такива мерки се планират за период от половин година, а правителството сега ще се опита да го направи за няколко дни.

ВИЖ ОЩЕ: Няма да изнасяме маски, докато не се презапасим

Сред мерките, които предлагат другите държави-членки на ЕС са достъп до кредитен ресурс, което и правителството ще предложи. Предлагат се и мерки в помощ на работниците, за ликвидната подкрепа на компаниите, посочи Дончев и допълни, че е важно да се мисли и за най-уязвимите сектори транспорт, туризъм.

ВИЖ ОЩЕ: Обсъждат строга домашна карантина за пенсионерите

Друга мярка, която предлагат страните от ЕС е опция за национализиране на стратегически компании. Дончев обаче не смята, че този сценарий е валиден за България.

ВИЖ ОЩЕ: Радев иска мерки срещу спекулата

По йерархия на приоритетите на първо място са мерките за защита на живота и здравето на населението, каза още Томислав Дончев. Той посочи, че в последните няколко дни тече процес на препрограмиране на текущи оперативни програми и финансови инструменти и допълни, че макар че сме в края на програмния период има малък неизползван ресурс и възможност дори да се прекратяват съществуващите договори.

ВИЖ ОЩЕ: 1000 лв. за лекарите чисто

Томислав Дончев отбеляза, че всички извънредни мероприятия, включително възможността за лекари и медицински персонал да получават по 1000 лв. допълнително се осигурява по ОП "Развитие на човешките ресурси". Прави се опит, който по думите на Дончев, 99 процента ще бъде успешен за това всички доставки на маски, оборудване, болнично оборудване да бъдат за сметка на Европейския фонд за регионално развитие.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай