Извадиха 160 000 т златна руда от Ада тепе

Откриват през август обогатителната фабрика в Крумовград, каза инж. Илия Гърков

Извадиха 160 000 т златна руда от Ада тепе | StandartNews.com

160 хиляди тона руда е добита досега от златното находище Ада тепе. Това съобщи д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на международната фирма „Дънди прешъс металс“ и генерален мениджър на подразделението в Крумовград.
Официалното откриване на обогатителната фабрика на рудника край Крумовград се очаква да бъде през август 2019 г.

Инж. Гърков уточни, че голяма част от дейностите по изграждане на фабриката са приключили, доставено е необходимото оборудване и през второто тримесечие на 2019 г. ще бъде произведен първият качествен концентрат.

Годишният капацитет на фабриката е 780 000–850 000 тона, а  запасите на Ада тепе са за 8,5 години. В същото време продължават сондажите и за други златни находища в региона - на 40-42 км от Ада тепе.

„Нашата цел е търсенето на златосъдържащи руди да удължи работата на обогатителната фабрика”, обясни инж. Гърков. По думите му, „Дъдни Прешъс Металс Крумовград” води преговори с пет фирми в България и чужбина за извличане на златото от концентрата. 

Във фирмата вече са наети 238 души, от които 36 жени, а индиректно са ангажирани 171 човека. В Крумовград са наети и 66 жилища при среден месечен наем от 520 лева.
Инж. Гърков подчерта доброто партньорство с община Крумовград, като припомни и сключеното споразумение за финансиране на различни общински проекти. Стана ясно, че предстои финализиране на процедурата по създаване на Специален фонд от 5 млн. лв. за подпомагане на местния бизнес. 


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай