Изграждат нов път от Божурище до Сърбия

Това съобщи премиерът Борисов като откри дистрибуционен център на датската „Юск“ (JYSK)

Изграждат нов път от Божурище до Сърбия | StandartNews.com

Околовръстен път край Божурище ще бъде изграден, за да се улесни трафика от и за индустриалната зона в покрайнините на София, стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов по време на откриването на дистрибуционен център на датската компания „Юск“ (JYSK) в Индустриална зона „София-Божурище".

Проектът за пътя вече е готов, като той ще започне от булевард "Царица Йоанна", ще премине през двете страни на Божурище, заобикаляйки града, а оттам ще бъде свързан с магистралата за Сърбия. Борисов посочи, че инвестицията ще е около 50 млн. лева.

Министър-председателят отбеляза, че в момента се отчита бум на инвестициите в България. "Когато заварихме тази индустриална зона по време на първия ми мандат, нямаше инвеститори в България. И изведнъж този бум на инвестиции доведе до това да спираме инвеститори за зоната, защото центърът предвижда по минимум 4 камиона да минават на всеки 10 минути“, поясни премиерът.

По думите на премиера има няколко огромни инвеститори, които искат да встъпят в България, но той не може да им позволи, защото трафикът ще блокира работата и живота в района. Затова, въпреки че околовръстният път няма да е евтин, трябва да се изгради нужната инфраструктура, за да могат да продължат инвестициите в страната ни.

"Асфалтът със сигурност създава милиарди инвестиции и хиляди работни места", подчерта Борисов като съобщи, че е дал най-кратък срок на министрите да се започне процедурата, която ще изисква и отчуждаването на територии.

„Отчуждителните процедури са бавни, затова искахме да променим закона, който бе спрян от президента Румен Радев“, коментира министър-председателят. Той подчерта, че тези промени не са се правили на инат, а точно обратното. Затова и сега голяма инвестиция чака път. Борисов завърши с обещанието да стори всичко възможно за ускоряване на процедурите, както и за осигуряване на средства за тях в новия бюджет до няколко дни.

Следващата сряда пък предстои да се отпуснат средства за нов завод в Търговище на турската „Шишеджам“, който също ще има нужда от път.

На събитието в Божурище присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов, който посочи, че датската компания „Юск“ е инвестирала 100 млн. евро за откриването на дистрибуционния център в България.

Реализацията на този проект е доказателство, че България предлага привлекателна бизнес среда и дава стимули на чуждестранните инвеститори. По време на строителството на този център са работили около 500 строители.

Караниколов добави, че в момента в дистрибуционния център ще бъдат назначени около 300 служители. Той обяви, че общо договорените инвестиции до момента в Индустриална зона "София-Божурище" са за 530 млн. лева. Освен това са осигурени 1600 работни места. И той увери, че правителството и Столична община ще работят активно за казуса с пътя към зоната.

Общата площ на дистрибуционния център е 95 000 кв. метра. Общият капацитет за съхранение на стоки е близо 125 000 палетоместа. От дистрибуционния център ще се обслужват над 200 магазина на фирмата в България, Гърция, Сърбия, Румъния и Босна и Херцеговина.

"Никога не съм се съмнявал, че решението да изберем тази страна и място е много добро", коментира председателят на компанията Ян Бьо. Мнението му бе подкрепено от посланика на Дания в България Сьорен Якобсен, който коментира, че това е голяма инвестиция на Дания, с която всички се гордеят. „Надявам се този център да отбележи началото на нов етап на сътрудничество между България и Дания“, завърши Якобсен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай