ИТН с революционна идея за данъците. Изненада всички

Финансовата политика на държавата ни трябва да бъде обърната от прахосничество към спестовност, каза Павела Митова

ИТН с революционна идея за данъците. Изненада всички | StandartNews.com

Революционна идея за данъците представи ИТН. Тя е свързана не с увеличение, а с намаление на най-важните налози у нас. Така ще ес покрие дупката от 18 милиарда лева в бюджета за 2025 г., обясни в предаването „Офанзива с Любомир Огнянов” Павела Митова, водач на листата на ИТН в 23-и район в София и в Благоевград.

„Финансовата политика на държавата ни трябва да бъде обърната от прахосничество към спестовност”, заяви Митова, която споделя опасенията на финансовия министър по отношение на очаквания дефицит.

„Ако погледнем консолидирания бюджет за тази година, трябва да я завършим със 72 милиарда приходи, а догодина – със 77,78 милиарда. Това означава, че за пореден път трябва да спестим около 2-3 милиарда от капиталовите разходи, така че да влезем в Маастрихтския критерий от 3%. Това означава, че разходите за следващата година ще са приблизително 96 милиарда и то ако приемем разчетите от 18 милиарда дефицит. Крайно време е да си кажем, че имаме сериозен проблем”, каза Митова.

Тя е категорично против вдигането на данъците, по-скоро смята, че трябва да се намаляват.

„Плоският данък например на 9%, за да има по-голяма събираемост. Трябва да се стремим към нулев дефицит за 25 г. и финансови излишъци в следващите години. Трябва да се направи реформа в администрацията и съкращение с 20% от администрацията, като се започне с незаетите щатни бройки. Големите инвестиции трябва да бъдат дадени на концесия, за да може в период от 4 години едно управление да спести приблизително 30 милиарда”, каза Митова. 

Тя коментира и ПВУ и напрежението в сектор „Енергетика”.

„Ние сме усвоили 6% от парите по ПВУ за 3 години. Ако си въобразяваме, че за следващата 1 година ще успеем да усвоим 94%, се лъжем. В сектор „Енергетика” ние не еднократно сме изказвали своите критики и несъгласие със заложените параметри, защото България отдавна е преизпълнила параметрите по Зелената сделка", коментира тя.

„Преходът трябва да е плавен и справедлив за целия енергиен сектор. Към момента не е нито плавен, нито справедлив. Не се набляга на нови технологии, например за улавяне на въглероден диоксид, както и за газифициране на ТЕЦ-2. Парите по ПВУ не бяха вкарани, за да създадем нови базови мощности, а не да елиминираме тези, които имаме. Когато се говори за енергийна стратегия, трябва да се мисли в дългосрочен план”, каза още Митова.

По думите ѝ плановете на ИТН са за предоговаряне на Зелената сделка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай