Италия си поиска обратно нашите гастарбайтери

Италиански фирми в България и Румъния изпратиха отворено писмо до правителството в Рим

Италия си поиска обратно нашите гастарбайтери | StandartNews.com

Сдружения на италиански фирми в България и Румъния изпратиха отворено писмо до правителството в Рим, за да направят достояние неравнопоставеното положение, в което се намират, в сравнение с други страни като Испания и Франция.

За писмото информира италианският финансов всекидневник „Соле 24 оре”. То е подписано от шефовете на Конфиндустрия България Луиза Мерони, на Конфиндустрия Румъния Джулио Бертола и на Италианската търговска камара в София Марко Монтеки.

Според писмото след месец на нeпрекъсната размяна на писма и съобщения , адресирани до министъра на здравеопазването Роберто Сперанца, до научния комитет от експерти, до Висшия институт за здравеопазване, остава все още нерешен проблемът за движението на мениджъри, бизнесмени и експерти между Италия, България и Румъния. Даже напротив, с последния си указ премиерът Джузепе Конте потвърди до 7 октомври продължаването на карантината за всички пристигащи в Италия от България и Румъния. В България оперират 13 000 италиански фирми, а в Румъния – 46 000.

В писмото си инвеститорите констатират, че правителството е глухо по отношение на добре аргументираното им искане за изграждането на диалог в сферата на труда. „ Това е липса на чувствителност и компетентност – именно тя ни притеснява и ни поставя в позицията на страни, които понасят дискриминационен акт”.

Според инвеститорите министър Сперанца демонстрира липса на внимание към тази стратегическа част от Европа, важна за италианските инвестиции. Писмото говори и за неравностойното третиране от страна на Италия - като пример се дава Франция, където има 125,5 случая на зараза на всеки 100 000 души през последните 14 дни. Въпреки това не се изисква никакъв контрол при влизането в Италия, докато в Румъния са регистрирани 85,3 заразени на всеки 100 000 души, а в България – 25,1 на всеки 100 000, докато в Италия са 30,6 на всеки 100 000.

Според италианските асоциации в България и Румъния правителството на Конте, без да се съгласува със заинтересуваните страни, следва собствена политика на изгодност и на политически логики и демонстрира липса на отговорност спрямо индустрията и бизнеса.

В писмото се апелира към отношение към България и Румъния по подобие на това към другите страни, от които се регистрират още повече заразени, или с други думи, въвеждането на изискването за задължителен тест за вируса 72 часа преди влизането в Италия. Като алтернатива се предлага бърз тест на границата с отговор до 15 минути, с цел да се избегне задължителната карантина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай