IT секторът у нас търси още хора за големи заплати

Компании от Швейцария, Австрия, Германия са инвестирали у нас през месеците на пандемията

IT секторът у нас търси още хора за големи заплати | StandartNews.com

Кратко видео започна да популяризира технологичния сектор в България. До момента то е събрало 40 хиляди гледания в мрежата. Рекламният клип цели да привлече чуждестранни компании, които търсят да наемат хора от страната ни и региона.

„Да покажем, че не сме държава, която отскоро развива IT-хъба си, а има дългогодишни традиции“, поясни пред БНР Георги Иванов, основател и управител на платформа, която посредничи на IT специалисти да си намират работа.

Клипът представя знакови открития и иновации, онагледява бизнес средата и бързо развиващата се дигитална екосистема у нас, разказа Георги Иванов.

Средната заплата в IT сектора в България е между 3500 и 4000 лева. „За специалист, който има повече от 5 години опит, 4-5 хиляди лева е абсолютно нормално човек да взима.“

Зимата всички бяха стъписани, компаниите не наемаха нови хора, след месец-два компаниите видяха, че не е толкова страшно спрямо най-лошите сценарии и пазарът започна да се нормализира, поясни Георги Иванов.

„Юни имахме двойно по-малко обяви за работа, отколкото март. На платформата ни забелязваме, че отново са минати нивата, които бяха най-силни преди Covid-пандемията да удари. Компаниите наемат активно. Нови компании ни стават клиенти.“

Компании от Швейцария, Австрия, Германия са инвестирали в IT сектора у нас през месеците на пандемията, стана ясно от думите на Иванов.

Според Георги Иванов може да има много по-сериозни усилия за подготовка на нови кадри, а не да има само няколко академии, които компенсират липсата на държавни обучения.

„Да се натисне повече в тази посока. Имаме страхотни кадри – страхотни математици, физици. Имаме всичките данни да разширим набора от хора. В момента има, да кажем, максимум 80 хиляди души в IT индустрията, от които 30 хиляди са по телефоните. Реалните специалисти са около 50 хиляди души максимум. Това нещо, за да сме конкурентноспособни, трябва да се разшири“, коментира Георги Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай