Сряда,

Истина ли е - мораториум по банковите кредити

От: Редактор -
A
A
A

В близките дни ще бъде наложен мораториум, с който се спират или отлагат плащания по банкови кредити. Това става ясно от публикация на управителя на Българска народна банка Димитър Радев в бюлетина на Асоциацията на банките в България, качена и на сайта на БНБ.

Това е една от мерките, които предприема централната банка, за да посрещне очертаващата се икономическа криза и за да ограничи последиците от нея върху домакинствата и бизнеса.

По отношение на мораториума, от БНБ посочват, че работят по регулаторното третиране на конкретните мерки, а търговските банки – върху бизнесмодела за прилагането им. Европейският банков орган ще даде конкретни критерии и насоки.

Освен това БНБ е взело мерки за това критични за държавата и икономиката функции да не бъдат прекъсвани.

Радев е категоричен, че интегрирането в европейската финансова инфраструктура остава основен приоритет и текущата ситуация може единствено да доведе до „техническо отместване на сроковете“:

„Всяко забавяне на процеса на присъединяване към валутния механизъм, банковия съюз и еврозоната ще демотивира осъществяването на важни структурни реформи и ще забави реалната конвергенция на икономиката на България.

Това предполага също забавен растеж на доходите у нас - ефект, който би бил особено неблагоприятен за всички български граждани, които преди това ще бъдат засегнати от очакваните във връзка с COVID19 затруднения в икономиката“. 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички