Искате ли дистанционно отчитане на топломера и водомера? Вижте как може да стане това

При смяната на индивидуалните топломери и водомери за топла вода гражданите трябва задължително да поставят устройства с дистанционно отчитане

Искате ли дистанционно отчитане на топломера и водомера? Вижте как може да стане това | StandartNews.com

"При смяната на индивидуалните топломери и водомери за топла вода гражданите трябва задължително да поставят устройства с дистанционно отчитане. Законовото изискване влезе в сила през 2021 г. Крайният срок за подмяна на измервателните устройства е 01.01.2027 г." заяви инж. Александър Димитров, директор на "Топлофикация Велико Търново". Той препоръча на клиентите да обсъдят с обслужващата ги фирма за дялово разпределение модела на дистанционните уреди, които ще инсталират, с цел устройствата да отговарят на изискванията и възможнистите за отчет на топлинния счетоводител. Инж. Димитров посочи, че  чеодобрените от дружеството водомери за дистанционно отчитане включва марките - Enevita, Акварор- Бояджиев, Синове ЕООД и Беласица.

"Уредите с дистанционно отчитане са удобство както за клиентите, така и за инкасаторите. При монтажа на устройствата за снемане на показанията от разстояние не се налага след края на отоплителния сезон гражданите да осигуряват физически достъп до индивидуалните топломери и водомери. Отчетът на данните се извършва дистанционно." обясни инж. Димитров. Директорът на предприятието уточни, че с модерните уреди абонатите минават на реален отчет, а не на прогнозен, за това и отпада необходимостта от изравнителни сметки в края на всеки сезон.

Изпълнителният директор на "Топлофикация Велико Търново" обясни, че за преминаване към този начин за снемане на показанията е необходимо да бъде взето решение на Общото събрание с най- малко 2/3 от собствениците в сградата. Той посъветва клиентите да не чакат крайния срок – 01.01.2027 г. "При техническа неизправност или при изтичане на срока на годност на измервателните уреди и необходимост от подмяна, абонатите трябва задължително да монтират устройства с възможност за снемане показанията от разстояние." подчерта инж. Димитров.

Директорът на предприятието заяви, че за качествено пускане на отоплението е необходимо регулиращите вентили на радиаторите да бъдат отворени на максимум. Той обясни, че това ще позволи ефективно обезвъздушаване на отоплителните тела и по- качествено отопление, а едва след това може да започне регулиране на степента на загряване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай