Искат разсрочване на 100 000 кредита

Те са за 8,5 млрд. лева, съобщи Петър Андронов

Искат разсрочване на 100 000 кредита | StandartNews.com
  • Те са за 8,5 млрд. лева, съобщи Петър Андронов
  • 40% от спестяванията ни са в евро

Гражданите и фирмите досега са поискали да им бъдат разсрочени кредити за около 8,5 млрд. лева. Част от тях няма да могат да се издължат до края на годината и вероятно ще се наложи второ и трето разсрочване. Това съобщи председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов пред БНТ.

Статистиката, която и БНБ показа, е че има около 100 хил. заявени кредити за отсрочване към края на май, които вероятно ще станат 110 хил. към края на юни. Част от тях няма да успеят да се върнат към нормално обслужване в рамките на 6 месеца. Вероятно към част от тях банките ще приложат второ или трето разсрочване, обясни Андронов. Общата сума на исканите за разсрочване кредити е над 8 млрд. към края на май. Ако приемем, че има още един месец -  т.е. юни – това дава една вероятна стойност 8,5 млрд., посочи още председателят на Асоциацията на банките.

Първоначалното търсене на разсрочване силно намаля и фирмите и гражданите след като се вдигнаха ограничителните мерки намалиха интензитета на търсене на тази възможност. Защото някои се върнаха на работа, част от фирмите възобновиха дейността си, отбеляза още Петър Андронов. По думите му обаче 10-15% от тези кредити вероятно и след шестте месеца ще се нуждаят  от още подкрепа, защото няма да могат да се върнат в редовен режим. „Ние сме готови за това и даже банките през второто тримесечие ще отделят много големи резерви, за да посрещнат кредитите, които няма да могат да бъдат обслужвани“, обясни Андронов. По думите му приходите на банките от такси не са се увеличили, а дори през първите 4 месеца на 2020 г. са намалели с 1% спрямо същия период на миналата година. Спрямо последните месеци на 2019 г. пък понижението е със 7%. Причината е, че в средата на декември бяха намалени таксите за трансгранични преводи в рамките на Европейския съюз и те бяха приравнени с вътрешните.

Към днешна дата около 40% от спестяванията на българите са в евро, съобщи Петър Андронов. Според него няма нужда хората допълнително да превалутират сметките си в единната валута заради бъдещото ни влизане в Еврозоната.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай