Искаме още 300 000 нови туристи от чужбина

Ще ги привличаме с инвестиции от 15 млн. лева

Искаме още 300 000 нови туристи от чужбина | StandartNews.com

Между 200 000-300 000 повече чуждестранни туристи очакваме да привлечем с помощта на механизма за насърчаване на организирания туризъм чрез маркетингови активности. Тези очаквания обяви по време на представянето на механизма министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БГНЕС.

Заложените за това средства са в размер на 15 млн. лв. и са планирани в централния бюджет. Ангелкова уточни, че тези средства са допълнителни от предвидения за тази година бюджет за реклама на туризма ни, който за 2020 г. е в размер на 10 млн. лв. За сравнение, през миналата година заложената сума е била 6,5 млн. лв.

„Това е благодарение на премиера Борисов и министър Горанов, защото иначе няма как да имаме добри резултати“, коментира тя и поясни, че пилотно механизмът ще работи само за периода от 1 май до 31 октомври 2020 г., като при постигане на резултатите, той ще обхване и зимния сезон, а впоследствие ще работи и целогодишно. Министърът на туризма изнесе данни от анализи, които са направили от ведомството.

„Анализите показват, че особено за летния ни туризъм, важно е пристигането на туристи чрез туроператори, които реализират повече приходи. За сравнение от 2015 г. досега, туристите, които пристигат организирано чрез туроператори като процент на някои пазари, са намалели двойно. Това показва колко важен и навременен е този механизъм“, обясни министърът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай