Инвеститор дава 2 млрд. евро за нов стадион

Инвеститор е готов с 600-милионен проект за нов Национален стадион в София

Инвеститор дава 2 млрд. евро за нов стадион | StandartNews.com

Нов вариант за изграждането на Национален стадион в София се появи като част от офертата на инвеститорите от MAG за концесията на летище София. Стадионът е включен в разширеното предложение, подадено пред Министерството на транспорта, съобщи "Дир.бг". 

Арената е част от независима и допълнителна инвестиция на стойност от 600 милиона евро, която е извън обхвата на основната инвестиционна оферта от близо 1.5 милиарда евро. Така цялостното предложение надвишава 2 милиарда евро.

Консорциум "Витоша" (състоящ се от Manchester Airports Group (MAG) и нейният партньор Beijing Construction Engineering Group (BCEG)) предлага да вземе дейно участие в развитието на Airport City Sofia (Летищен град София), който ще включва нов национален стадион (построен по стандартите на УЕФА от категория 4), подкрепен от търговска зона, магазини, зона за отдих и логистични съоръжения.

Проектът предвижда новият стадион да бъде мултифункционален, напълно подходящ за националните отбори по различни видове спорт, световни спортни състезания, както и концерти и фестивали. Той може да бъде завършен навреме, за да бъде използван при евентуално одобрение на домакинството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г.

Снимка: MAG

"Щастливи сме, че можем да направим това предложение на жителите на София като част от нашата оферта за летище София. Нов стадион с емблематичен дизайн ще може да бъде използван както за световни първенства, така и от гражданите за ежедневни спортни дейности", каза Греъм Фъргюсън, директор по корпоративно развитие за MAG.

MAG и BCEG вярват, че Airport City Sofia ще бъде перфектната локация за нов национален стадион, подходящ за кандидатурата на България за домакинство на Световната купа 2030, заедно с Гърция, Румъния и Сърбия.

Приложено са показани няколко варианта, предложени от MAG като графики как евентуално би изглеждало съоръжението.

Снимка: MAG

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай