Събота,

InvestEU заменя Плана "Юнкер“ със 650 млрд.

От: сс -
A
A
A

Нова финансова рамка за инвестиции на рисков капитал в малки и средни предприятия ще замени  плана "Юнкер" и то с бюджет, който е над 50 процента по-висок. Това заяви заместник-директорът на Европейския инвестиционне фонд Хуберт Котони по време на Годишната среща на акционерите на фонда. Домакин ена срещата е Българската банка за развитие.

Докато общият размер на Плана "Юнкер", насочен към спасяването на икономиката на Европейския съюз от последиците от Голямата рецесия, възлизаше на 410 млрд. евро, неговият наследник - InvestEU ще е с бюджет  от 650 млрд. евро. През периода 2021-2027 г. той ще обедини Европейския фонд за стратегически инвестиции и 13-те финансови инструмента, с които разполага Европейския съюз.

Управлението на големите инвестиционни средства през следващия програмен период няма да е лесна задача и е важно да се фокусираме повече върху тематично разпределение, каза Котони. Според него проектите ще бъдат разделени на сектори.

Европейският фонд ще разработи система за кооперация, при която националните банки за развитие да могат да сътрудничат директно с Европейската комисия. Това е друга новост спрямо Плана "Юнкер", каза Котони.

Според него голямо предизвикателство ще е начинът, по който средствата ще бъдат дистрибутирани от националните банки за развитие.

Според Котони планът "Юнкер" вече е успешен проект, осигурил сериозно финансиране за микропредприятията и средните по размер компании, затова тези механизми ще бъдат запазени и в InvestEU.

Котони похвали ББР като един от лидерите на европейско равнище във финансирането на социални дейности. Много от националните банки за развитие в цяла Европа не са толкова добре настроени да обърнат внимание и да работят със социални инструменти от програмата, каза той. Високо оценяваме активността на ББР и постиженията им в проекти със социално въздействие и финансирането им, добави Котони.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички