Инфраструктура, транспорт и работна сила – ключовите елементи за подкрепа на бизнеса в Индустриална зона "Божурище"

Столична община пое ангажимент за пускане на автобусна линия до самата зона

Инфраструктура, транспорт и работна сила – ключовите елементи за подкрепа на бизнеса в Индустриална зона "Божурище" | StandartNews.com

Индустриална зона "Божурище" е един от водещите икономически хъбове в България, но за да се реализира пълния потенциал, са необходими подобрения в няколко основни области: инфраструктура, градски транспорт и работна сила. Ефективното взаимодействие между бизнеса и държавата може да гарантира успеха на този проект, като осигури на компаниите необходимите условия за развитие и инвестиции. Това стана ясно от проведена среща между бизнеса в зоната и представители от ПП/ДБ, измежду които бившите премиери Николай Денков, Кирил Петков и икономическият министър от кабинета „Денков“ – Богдан Богданов.

Инфраструктура

Инфраструктурата е основополагащ елемент за развитието на всяка индустриална зона. В случая на "Божурище", подобряването на инфраструктурата, включително изграждането на нова пътна връзка с околовръстния път и изграждането на допълнително електрозахранване, са приоритети, които бизнесът отдавна очаква. Недостатъчната електрическа мощност възпрепятства някои компании да реализират планираните си инвестиции, което подчертава необходимостта от бързи и ефективни решения.Кабинетът „Денков“ осигури финансиране от над 20 млн.лв. за изграждане на нова подстанция, която ще обезпечи зоната с необходимото електрозахранване, но строителството трябва да бъде изпълнено в кратки срокове. 
 

Изграждането на новата пътна връзка с околовръстен път и бул.Европа ще позволи по-бързо придвижване и ще намали времето за пътуване до зоната. Допълнително, подобряването на пътната мрежа ще доведе до развитие на целия северозападен район на София, създавайки нови възможности за бизнес и по-добро качество на живот на хората. Чрез Министерство на икономиката и индустрията бяха осигурени и средствата за проектирането на тази отсечка, подчерта Богдан Богданов – министър по това време.

Градски транспорт

Освен пътната връзка, улесняване придвижването на работещите и посетителите от и до зоната е от съществено значение за привличането и задържането на кадри. Столична община пое ангажимент за пускане на автобусна линия до самата индустриална зона, което ще улесни достъпа на работниците и ще направи зоната по-привлекателна.

Работна сила

Едно от най-големите предизвикателства пред фирмите в зоната е недостигът на квалифицирани кадри, особено инженери и технически специалисти. Решенията на този проблем са от решаващо значение за бъдещото развитие на индустриалната зона. Сред обсъдените мерки са съфинансирането на програми за квалификация и преквалификация, както и стимулиране на студентски стажове. Съвместните програми между бизнеса и университетите могат да играят важна роля за подготовката на новото поколение специалисти, които да отговорят на нуждите на индустриите.

Синхронът между държавата и бизнеса е пътят към устойчив растеж.

За да се задържат младите хора в България и да се стимулира развитието на индустриалните зони, е необходимо по-добро сътрудничество между държавата и бизнеса. Ефективното използване на ресурси като инфраструктура, транспорт и квалифицирана работна сила ще гарантира конкурентоспособността на българския бизнес на европейския пазар. Сигурността, че няма да има промяна в данъчните ставки, също дава на фирмите стабилност и предвидимост за бъдещи инвестиции.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай