Трима получиха Нобел за икономика

През миналата седмица бяха връчени шест Нобелови награди - за медицина, физика и химия, плюс две литературни награди и най-голямата награда за мир

Трима получиха Нобел за икономика | StandartNews.com

Тримата икономисти Абиджит Банерджи (индиец), Естер Дюфло (францизойка) и Майкъл Кремер (американец) спечелиха Нобелова награда за икономически науки за 2019 година за създаване на експериментален подход за облекчаване на глобалната бедност, съобщи в понеделник Кралската шведска академия на науките.

"Тази година лауреатите въведоха нов подход за получаване на надеждни отговори за най-добрите начини за борба с глобалната бедност", се казва в изявлението на академията, цитирано от Ройтерс.

Банерджи и Дюфло са преподаватели в Масачузетския технологичен институт, докато Кремер е от Харвардския университет. Естел Дюфло е втората жена, спечелила нобеловата наградата за икономика.

Официално известна като наградата на Швейцарската централна банка (Riskbank) за икономически науки в памет на индустриалния инвеститор и изобретател на динамита Алфред Нобел, самата тя не е създадена от нейния основател, а по-късно.

Тази награда е създадена от Riksbank през 1968 година, като нейният първи носител е избрана година по-късно. Наградата носи на избраните 9 милиона швейцарски крони (около 918 000 щатски долара), златен медал и грамота.

През миналата седмица бяха връчени шест Нобелови награди - за медицина, физика и химия, плюс две литературни награди и най-голямата награда за мир.

Всички носители, освен този на наградата за мир, получават наградите си в Стокхолм, Швеция, на 10 декември - годишнината от смъртта на Нобел през 1896 година.  Единствено носителят на наградата за мир я получава в Осло, Норвегия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай