Кризисните мерки работят, време е за стратегически

Сега машината вече е смазана и работи добре, смята икономистът Лъчезар Богданов

Кризисните мерки работят, време е за стратегически | StandartNews.com

Тристранният съвет провежда днес извънредно заседание. Очаква се социалните партньори да обсъдят проект за промени в правителственото постановление за мярката 60:40, насочена към запазване на заетостта, като се предвижда нейният срок да бъде удължен до края на годината.

През първите месеци администрацията забуксува точно с тази мярка, сега машината вече е смазана и работи добре, смята икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

В Германия такава мярка е постоянно действаща, а по време на коронакризата бяха облекчени параметрите на държавната помощ. Там има постоянен механизъм за субсидиране на някои от предприятията при неблагоприятни условия, поясни той в интервю за БНР.

В някои страни, особено в по-развитите индустриални страни, тази мярка се разглеждаше като подкрепа на големи индустриални предприятия с идеята да се запази квалифицираната работна ръка в сектори, където дълги години се градят умения, изтъкна Лъчезар Богданов.

„Важни, стратегически, големи компании, на които се крепи индустрията на дадена страна. Там мерките се прилагат за по-малък брой компании, които са големи работодатели. Даже в някои страни изрично бяха изключени малките компании от тази мярка – те получиха друг вид помощ. В България възприехме подходът да е отворен за всички и неизбежно - когато е така, имаме десетки хиляди компании, които се възползваха. Имаше компании, които искаха за двама работника, за един, за трима суми по 200-300-500 лева. Всичко това е административен товар“, поясни експертът.

Няма политическа логика да се дава заден ход и да се прекратява тази мярка. Правителството вече се е ангажирало с 1 милиард таван за тази мярка, посочи Богданов.

„Освен това тя очевидно работи, очевидно запазва доход и работни места на хората в тези предприятия, така че беше очаквано, че до края на годината, а вероятно и в началото на 2021-а ще бъде още веднъж продължена. Имам предположение, че това ще бъде направено още веднъж за още три месеца“, коментира икономистът.

"Тази помощ е кризисна. Тя по своята философия цели да даде нещо като мост на бизнеса за един кратък период, в който има непредвидим външен тежък шок. Затворен е бизнесът, затворен е магазинът, или контрагентите в Италия, Германия, Франция са спрели работа за месец или два, няма никакви поръчки, всичко е блокирано. Не трябва да се разглежда като форма на устойчива политика за подкрепа на бизнеса и за подобряване на бизнес средата“, отбеляза още Лъчезар Богданов.

„Това преструктуриране на икономиката, за което всички говорят и в света, и в Европа, трябва да започне да се случва и ако държавата ще предприема някаква политика, по-добре да насочи мисленето си в тази посока. Не просто да крепим заетост във фирми, които са исторически насложени или компании в бизнеси, които ще бъдат трайно засегнати от промените в глобалната икономическа картина, а да се подпомогнат тези, които сега имат идея – да удвоят, утроят бизнеса си в следващите години. Това е помощ, насочена към бъдещето“, коментира Лъчезар Богданов пред БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай