Икономиката на САЩ с рекорден скок за последното тримесичие

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 33,1 %

Икономиката на САЩ с рекорден скок за последното тримесичие | StandartNews.com

Икономиката на САЩ нарасна с рекордно темпо през третото тримесечие, след като властите в страната изляха над 3 трлн. долара по формата на програми за пандемични облекчения, което засили потребителските разходи, показва експресна оценка на Министерството на търговията.

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с цели 33,1% на годишна база през трите месеца до края на септември, като това е най-бързият темп на икономически растеж, откакто правителството разполага с този тип данни през далечната 1947 г. и над осреднената прогноза на финансите пазари за скок с 31 на сто. Този безпрецедентен растеж следва рекордният икономически спад от 31,4%, отчетен през второто тримесечие на годината, когато беше блокирана цялата държава заради първата вълна на коронавирусната епидемия.

Днешните много силни данни за БВП са едни от последните основни икономически показатели преди президентските избори в САЩ през следващата седмица, като според редица икономисти и анализатори те няма да помогнат много за смекчаване на човешката трагедия, причинена от коронавирусната пандемия, като все още десетки милиони американци остават безработни, а над 222 000 починаха заради Covid-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай