Икономическият министър: Българският ток е „непродаваем" заради такса „пренос"

Икономическият министър: Българският ток е „непродаваем" заради такса „пренос" | StandartNews.com

София. В момента българският ток е „непродаваем" заради такса „пренос". Това заяви икономическият министър Асен Василев пред Дарик радио.

Няма как да изнасяме толкова ток, колкото да натоварваме всички налични мощности, категоричен беше още министърът.
Според него от ниското потребление на ток в страната могат да се направят два извода. Първият е, че енергетиката ни не е пригодена за енергоефективно производство, а вторият - че самото производство върви със забавени темпове. Заради ситуацията на намалено потребление и износ в момента се ограничават мощности, с изключение на ВЕЦ-овете.

Цената на тока вече е по-висока заради различните добавки и тя влезе в сила от 1 юли миналата година. През март се намериха резерви, но в момента това се атакува в съда, допълни Асен Василев. По думите му всяко непремерено решение би се отразило на цената.

Асен Василев бе категоричен, че банковата система няма да пострада заради ограничаването на мощностите на ВЕИ производителите.

„Ние не можем да тръгнем да затваряме мощности наляво и надясно, и да пренапрегнем системата. Важно е да стигнем до балансирана система", категоричен бе Василев. По думите му балансът вероятно ще мине през затварянето на част от наличните мощности, преразглеждане на такса „пренос" в дългосрочен план и чрез други мерки.

Василев коментира, че по-бързото връщане на ДДС е добра възможност и е получил уверенията на финансовия министър Калин Христов, че приходите в хазната ще бъдат изпълнени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай