Губим десетки милиарди без еврозоната

От забавеното влизане в еврозоната България е загубила около 38-42 млрд. лв., смята финансовият анализатор Кольо Парамов...

Губим десетки милиарди без еврозоната | StandartNews.com

От забавеното влизане в еврозоната България е загубила около 38-42 млрд. лв. Това каза финансовият анализатор Кольо Парамов по време на пресконференция на тема "Светът и Балканите - финанси, банки и политика".

По думите на Парамов има противоречие в УС на БНБ относно нагласата за приемането ни в банковия съюз. Според финансовия анализатор централната банка може да назначи говорител по темата, който да съобщава и обобщава решенията на Управителния съвет, за да може да се оценява кой какво е предложил, как се приема и трансформира.

Той коментира още, че валутният борд е родил олигархия, неподчиняваща се на управление, влияние и наказателно отношение по извършените от нея престъпления.

Парамов изказа и негативно мнение за предложената промяна в Наказателния кодекс относно четенето на обвинителен акт по време на дело, като той изрази надежда, че тази промяна няма да спре четенето на цялото обвинение по делото "КТБ" в съдебна зала.

На пресконференция доц. д-р Георги Чанков от УНСС коментира международната обстановка, като отбеляза, че се засилва тенденцията за превръщане на Югоизточна Азия в икономически център на света.

Според него ЕС продължава да се намира в екзистенциална криза и признаците за нея продължават да се задълбочават с приближаването на евроизборите.

Той отбеляза още, че догодина ще се води "епична война" за следавщия седемгодишен бюджетен период в ЕС. Чанков допълни, че това е важно за България тъй като вероятно средствата за развитие на страните от Източна Европа ще бъдат орязани.

По думите на доцент Чанков процесите в ЕС се дължат на разделението на държавите-членки в център-периферия. Като отбеляза, че Гърция трайно се е настанила в периферията, а ако България се сравни с нея ще се окаже, че се намира в периферията на перфиерията.

Според него българският политически елит разглежда членството в ЕС като алиби за неспособността и нежеланието да се води същинска политика и успешно да се развива държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай