Гръцки медии срещу българските тирове в Гърция

Над 15 500 товарни камиони, чийто собственици са гърци с регистрирани транспортни фирми у нас, подбиват цената на гръцките фирми

Гръцки медии срещу българските тирове в Гърция | StandartNews.com

В напрегната предизборна кампания гръцките медии днес отново масово публикуват материали срещу тирове с българска регистрация, които извършват превози в Гърция на по-ниска цена, предаде БНР. Над 15 хиляди и 500 товарни камиони, чийто собственици са гърци с регистрирани транспортни фирми у нас, подбиват цената на гръцките фирми. „СИРИЗА не успя да овладее конкуренцията в транспортния сектор“, е едно от най-често срещаното заглавие в пресата.

Тази тема премина от парламента, където опозицията яростно атакува правителството за високите данъци, и навлезе във фокуса на медиите.

Причината за „миграцията“ на тировете е ясна на всички: в България данъкът е 10% срещу 29% в Гърция. Заплатите в България са много по-ниски и печалбата позволява и по-ниски цени на гръцкия пазар.

Политическият оттенък на днешните коментари също е ясен – управляващата партия СИРИЗА не успя да се справи с българската конкуренция и София печели от данъците, които гръцките транспортни фирми внасят, подчертават коментарите в медиите.

Министърът на финансите Цакалотос обясни високите данъци с метафора, че „те не са природно бедствие и могат да се коригират". Но политическото време е изчерпано. А гръцките транспортни фирми не са конкурентни на българските.

И понеже преди избори всичко се обещава, консерваторите, които се очаква да спечелят вота на 7 юли, също обещаха намаляваме данъците. Но транспортните фирми искат конкретен ангажимент - с ултиматум или въвеждате българско данъчно облагане, или всички ще прехвърлят фирмите в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай