"Готвят" фермерски пазари на Женския в София

Майстори-готвачи ще приготвят вкусни гозби, съпроводени с кулинарни дегустации

"Готвят" фермерски пазари на Женския в София | StandartNews.com

Майстори-готвачи ще приготвят вкусни гозби, съпроводени с кулинарни дегустации – това е част от бъдещето на Женския пазар в София. За първи път тържището ще домакинства подобно събитие, което е част от дългосрочния проект „Пендара“ на фондация „Локалфууд“. Проектът цели да подпомага малки производители и търговци, желаещи да започнат свой бизнес с местни храни. Амбицията на организаторите е фермерският пазар да стане традиционен и да се провежда всяка събота на Женския.

Фондация „Локалфууд“ развива проекта си „Пендара“, за да може производители и търговци да започнат собствен бизнес. Провежда програми за обучения в София, Пловдив и Варна, на които съдейства с техническата документация и регистрацията в Българската агенция по безопасност на храните. Именно административните трудности и недоверието на потребителите към фермерската продукция, са причини много хора да се отказват от подобно начинание, сподели пред Радио София управителят на фондацията Гергана Кабаиванова. Тя уточни, че на фермерския пазар ще присъстват преминали през академията на фондацията регистрирани производители, които предлагат продукция от стопанството си.

Изпълнителният директор на дружеството „Пазари Възраждане“ Драгомир Димитров обясни: „Ние дълго време търсихме удачната и добра формула, по която да направим някакъв устойчив фермерски пазар на Женския пазар. Пробвахме различни варианти, които в една или друга степен не се оказаха достатъчно добре подготвени, но сега сме абсолютно убедени, че сме на правия път. Фермерският пазар "Пендара" ще започне на 12 октомври и ще се провежда всяка събота от месеца. Ние не искаме просто да направим фермерски пазар, а да създадем една общност от култура към храната, в която фермерският пазар да има голяма част, но да не е само и единствено това. Полза ще имат и търговците, тъй като привличането на хора, които посещават пазара, ще обогати търсенето на стоки, ще оживи зоната.“

 До момента заявилите участие производители във фермерския пазар са над 40, като има възможност да бъдат осигурени и още изложбени маси. Организаторите поясниха, че ще се правят и тематични кулинарни седмици, за да се популяризират кулинарните традиции на различни региони от България. Ще се провеждат също занимални за деца, с които да се възпитат и изградят навици и култура към храната, както и обучения за млади фермери, като част от проекта „Пендара“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай