Горанов посочи големия проблем със заплати и пенсии

Разривът между поколенията тепърва ще се изостря

Горанов посочи големия проблем със заплати и пенсии | StandartNews.com

Бившият финансов министър Владислав Горанов  бръкна с пръст в обществената рана, разтворила се от непрекъснатото увеличаване на разходите в бюджета за заплати и пенсии и оттам - на държавния дълг на държавата.

Философията, че може през по-големи разходи да има по-бързо забогатяване на българското общество е грешна. Това само противопоставя поколенията - младите, работещите, активните сега, на които някой ден може да се наложи да им се вдигат данъците спрямо нашите майки и бащи, които са вече бенефициенти на пенсионната система.

Това заяви Горанов пред Bulgaria On AIR, като допълни, че това е лично негово мнение.

Според него "можем да си позволим да плащаме по-високи пенсии тогава, когато икономиката създаде този доход. Изплащането на пенсиите на кредит от по няколко милиарда на година е грешна тактика и отмества възможността за инвестиции в разходи за растеж".  

Той коментира и бюджета за първите осем месеца на годината, като каза, че бюджетът се движи в рамките на гласуваното в закона - дефицит от над 6 млрд. лева, така че 1,6 млрд. лева бюджетен дефицит към края на август не звучи катастрофално.

Като цяло обаче съм привърженик на консервативната фискална политика и всички ангажименти, които след 2020 година се поемаха, с увеличение на пенсии и на доходи, доведоха до това, че МВФ за първи път от доста години се принуди да твърди, че бюджетът за 2024 година е проинфлационен и не следва целите на икономическия цикъл. Затова и перспективите за следващите години са за нов голям дефицит, нов голям дълг, коментира Горанов.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай